19. aug
Flagstad-ledelsen: Fra venstre styreleder Christel Meyer, kunstnerisk leder Randi Stene og daglig leder Solveig Rønningen.Foto: Kristian Einang
 
Populær festival med bred profil
Flagstad-festivalen: Et bredt program har truffet mange. Men har Kirsten Flagstad blitt litt borte?

0
Publisert: 20.jun.2016 06:33
Oppdatert: 20.jun.2016 06:35

Fra kabaret og musikaler til tango og Wagner. Så vidt har spennet vært for årets festival. Og så vidt bør det kanskje være.

Det var fullsatt i Hamardomen for «Mestermøte langs Mjøsa» på åpningsdagen. På torsdag var variasjonen sikret med både en gjenskaping av programmet til konserten Kirsten Flagstad holdt i Puerto Rico i 1948, og med argentinsk tango i Hamar teater. Fredag kveld satt og sto et par tusen mennesker i lett regn på Stortorget og ble servert musikalmusikk av Trondheim Symfoniorkester og flotte solister. I tillegg opptrådte Bernt Ola Volungholen og Benjamin Kippersund med veldig løs kabaretsnipp to kvelder på Gregers, og lørdag var det galla med både Wagner, tango og musikalmusikk i Kulturhuset.

Opplevelsene har vært mange og svært varierte, og det har tydelig slått an hos publikum. Men det har også reist seg et spørsmål om hvilken veg festivalen skal gå videre. Hvor Flagstad-relatert bør programpostene være? Nærmere bestemt: Bør Kirsten Flagstad Festival bli enda tydeligere en festival for klassisk sang? Eller skal det være en festival som har rom for det meste?

trenger tydelig profil

Fundamentet er entydig; det er Kirsten Flagstad og klassisk sang. Denne profilen må også festivalen avspeile. Derfor bør den også ha en tematikk som står sentralt i Kirsten Flagstads liv og karriere. Og det spørs nok om Kirsten Flagstads konserter i Sør-Amerika etter krigen var viktige nok i karrieren hennes til at det var naturlig å bygge festivalen rundt dette. For Flagstad og Sør-Amerika – det er ikke en helt sentral linje, selv om den har gitt muligheten for å bevege seg musikalsk i mange spennende retninger. Likevel vil nok festivalen kunne vinne på en tematikk som går mer til kjernen.

Festkonsert

Noe av det viktigste i år, er hvordan festkonserten på Stortorget igjen ble en fest for et stort publikum. I år som i fjor har denne konserten vært sponset av Obos og Sparebanken Hedmark i fellesskap. Hadde det ikke vært for denne, ville det mest sentrale arrangementet i festivalen falt ut. Så er det å håpe at dette lar seg videreføre også i framtida i en tilsvarende form.

Men det er også et spørsmål om hva slags program som skal bære utendørskonserten. I fjor var det en tydelig klassisk operakonsert. I år var det mer en musikalkonsert. Det var åpenbart et program som fenget. Men burde det ha vært en tydeligere operakonsert enn musikalkonsert?

Spørsmålet ble reist på ny etter lørdagskveldens tredelte gallakonsert. Her representerte den finske mezzosopranen Lilli Paasikivi den klassiske operascenen med sitt Wagner-program. Mens bandoneonisten Per Arne Glorvigen representerte den sør-amerikanske vinklingen. Og i tredje avdeling var det igjen musikalformen som sto i sentrum. Disse tre sidene har alle preget årets festival. Men er det blitt for lite av den musikken som Flagstad tydeligst sto for?

Festivalprofil

Noe en kunne ha ønsket seg, er én tydelig festivalartist. I fjor var det Marianne Beate Kielland, i år var det vel nærmest et tospann med Lilli Paasikivi og Per Arne Glorvigen. Om det da ikke endte med å bli – Bernt Ola Volungholen? For festivalens ferskeste operasanger opptrådte mest av alle. Og i popularitet er det ingen som slår ham på våre trakter akkurat nå.

Bernt Ola sto også bak programmet om den unge Kirsten Flagstad på kabaretscenen, sammen med Benjamin Kippersund på Gregers. Høyere stemning var det ikke på noe arrangement under årets festival. Og noe av poenget var nettopp å vise de flytende overgangene mellom ulike musikalske former. For det er ikke så mange som tenker på at superstjernen Kirsten Flagstad hadde sin start som kabaretjente hos Bokken Lasson på Chat Noir. Men det vet vi nå.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke