21. aug
Pianotime: pianopedagog Ivan Ivantchev underviser over 30 elever ukentlig. Thomas Riise Macleod (14) er blant elevene som nyter kulturskolens tilbud. Begge foto: Kristian Einang
 
Populær pianokrakk
Samtlige undervisningstilbud er fylt opp på kulturskolen i Hamar, og i dag må nye pianosøkere belage seg på lange ventelister.

Publisert: 13.feb.2017 19:56
Oppdatert: 14.feb.2017 11:44

– Jeg ble tidlig nysgjerrig på pianospillingen, og begynte på kulturskolen da jeg var rundt sju år gammel. Jeg trives veldig godt og har lyst til å spille en god stund til, sier Thomas Riise Macleod (14). Den unge pianisten er blant de rundt 340 elevene som i dag mottar undervisning på kulturskolen i Hamar. Pianoundervisningen er det klart mest populære tilbudet på skolen, og Macleod, som mottar undervisning én gang i uken, er klar på at han får mye ut av timene sammen med pedagog Ivan Ivantchev.

– Her har jeg lært mye fra år til år, sier Macleod. Ivantchev tar imot over 30 elever ukentlig, men på skolen finnes det lærere som underviser enda flere. I dag tilbyr kulturskolen pianoundervisning til 92 elever. Allikevel er det mange som står på venteliste.

En langsiktig berikelse

Tilbudet er omfattende, og rektor Dag Inge Eide er klar på at de lange ventelistene oppstår som følge av skolens langsiktige målsetting.

– Målet med instrumentalundervisningen er å lære elevene selvstendighet. Det vi gir dem skal være en gave de kan ta med seg videre i livet, sier Eide, som påpeker at kulturskolen drives etter føringer og ønsker som er satt av Hamars politikere.

– Vårt mål er å berike elevene som går her. Det vil igjen sørge for å berike musikklivet i regionen, sier han.

Nytt ventelistesystem

Kulturskolen tar imot elever helt ned i femårsalderen og har ingen øvre aldersgrense. Ventelistene oppstår ettersom mange av elevene går lange løp fra de er små barn til de er unge voksne.

– Hvis gjennomstrømning av flest mulig elever hadde vært målet så ville vi ikke skapt noe av varig verdi, sier Eide, som forteller at skolen nå iverksetter tiltak for å korte ned ventelistene.

– Vi vet at folk har stått lenge på ventelistene, og når de først har fått tilbud om plass så er det ikke lenger aktuelt.

– Nå innfører vi re-registrering i listene våre. Alle som fortsatt er interessert i plass må dermed levere en bekreftelse én gang i året. En slik ordning har vi ikke i dag, og det tror jeg vil være med på å redusere ventelistene våre, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke