22. aug
NÆRMERE REALISERING: Ordfører Einar Busterud mener et slikt kulturhus på Stortorget er nærmere realisering etter at de konkrete prisene ikke er stort høyere enn ventet i forhold til kalkylene. Ap-topp Morten Aspeli vil fortsatt ikke si ja til kulturhus f
 
Pris: 619 millioner
I går kom den antatt endelige prisen på kulturhuset i Hamar: 618.950.000 kroner. Ap-topp Morten Aspeli sier fortsatt nei.

Publisert: 09.jun.2011 06:27
Oppdatert: -

I går kom den antatt endelige prisen på kulturhuset i Hamar: 618.950.000 kroner. Ap-topp Morten Aspeli sier fortsatt nei.
Hittil har man gått ut fra 577 millioner kroner som pris på det planlagte kulturhuset i Hamar. Denne summen ligger til grunn i blant annet økonomiplanen.
I går kom man ett skritt videre: I innstillingen til formannskapsmøtet neste uke kommer det fram at sluttprisen blir på 619 millioner kroner.
Laveste anbud på byggingen kom fra Elverums-firmaet Martin M. Bakken AS.
Nest laveste anbud kom fra Ø.M. Fjeld og var ifølge ordfører Einar Busterud bare en håndfull millioner kroner dyrere.
Busterud sier at det kom en håndfull anbud og at NCC var dyrest med en pris på om lag 350 millioner kroner.
Anbudet fra Martin M. Bakken var på cirka 220 millioner kroner.
I totalprisen på 619 millioner kroner ligger samtlige kostnader. For eksempel er prisvekst i byggeperioden alene satt til 12,5 millioner kroner. Byggelånsrente er på 20 millioner kroner, tomtekostnad på 15 millioner kroner og frikjøp for parkering satt til 18 millioner kroner.
kostnadene er delt inn i to hovedposter:
Landsdelsfunksjoner (særareal teater, kulturhus sambruk og fellesareal) koster 301 millioner kroner.
Kulturbygg (kino, bibliotek, kulturverksteder) koster cirka 313 millioner kroner og ombygging av Folkets Hus er satt til 5 millioner kroner.
Av disse i alt 619 millioner kroner utgjør reserver og marginer 40 millioner kroner.
I sin innstilling skriver rådmannen at det nå er bestilt en usikkerhetsanalyse for prosjektet.
Det er også tatt høyde for at leie av midlertidig bibliotek koster 2,2 millioner kroner og at kinoen i en periode vil bli påført et tilsvarende inntektstap.
Hittil er det brukt 43 millioner kroner på kulturhusprosjektet. Dette inngår i de 619 millionene.
kostnadene til drift har det også vært knyttet stor spenning til. I rådmannens innstilling er driftsutgiftene satt til 10,7 millioner kroner i året.
Etter leieinntekter på 4,4 millioner kroner og salg av tjenester for 300.000 kroner, mangler det seks millioner kroner for å få balanse i driftsregnskapet.
Dette dekker rådmannen inn ved å trekke fra 2,1 millioner kroner til dagens drift av kulturlokaler. Dermed mangler det fire millioner kroner. Etter å ha trukket ut en million kroner i rasjonaliseringsgevinst står man igjen med 3 millioner kroner i økte driftsutgifter.
«sprekk» på 40 millioner kroner, i forhold til økonomiplanen mener både Ap-topp Morten Aspeli og BBL-ordfører Einar Busterud er som ventet.
Selv etter å ha fått de eksakte prisene på bordet er ikke Aspeli klar til å støtte kulturhusprosjektet når det kommer opp til behandling.
Aspeli understreket onsdag kveld overfor HA at innstillingen ikke er behandlet i partiet, men at han står på sitt krav om at finansieringen må være klar før han sier ja til en så stor investering,
- Det er fortsatt ikke klart om staten bidrar. Vi mener at ethvert prosjekt må være klart finansiert før det vedtas, sier Aspeli.
Ordfører Busterud er ikke overrasket over kommentaren fra Aspeli, men anser med dette kulturhussaken for å være i boks.
- Jeg håper denne innstillingen fører saken inn i realitetenes verden i stedet for de til dels eventyrlig framstillingene jeg har sett i avisa, sier Busterud.
Hans møte med sentrale kulturpolitikere på Stortinget i går ga som ventet ingen løfter om penger.
- Men jeg ble godt mottatt, sier Busterud.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke