18. aug
KAFFEBORD: Ingeborg Børresen (f.v.) stirydder Harald Nordbye, Kjell Arne Andreassen, Jørn Haugen og Ottestadstiens far, Lars Alhaug.
 
Pris til Ottestadstien
Driverne av Ottestadstien er tildelt Stange kommunes kulturvernpris.

Publisert: 29.jun.2011 10:24
Oppdatert: -

17 kilometer måler stinettet som slynger seg mellom trær og kratt i Ottestads eksotiske skoger, for ikke å snakke om over medgjørlige grunneieres åkre. Ottestad Turstier, er det offisielle navnet.
I november ble det klart at Ottestadstien tildeles Stange kommunes kulturvernpris for 2010. I går ble den delt ut, på Fjetre gård, hjemme hos styreleder for stinettet, Sven Peter Sinnerud.
Grunneiere som har ofret turgåerne noen kvadratmeter var invitert. Det samme var kultursjef Terje Moshaug. Stange-ordfører Nils A. Røhne kom med gitar, og framførte Brunen av Ivar Simastuen. Den er breddfull av gamle kulturuttrykk, litt beslektet med stien.
Selv om turgåing lyder trivielt, kan man jo spørre seg hvordan folk ellers skal komme seg ut i kulturlandskapet.
- Ottestadstien er med og fremmer interessen for kulturminner i nærområdet. Kulturminner har ikke noen verdi om ingen er opptatt av dem. Stien åpner landskapet for opplevelser for allmennheten, sier Nils A. Røhne, som kunne tildele Sven Peter Sinnerud diplom og en sjekk på 15.000 kroner.
Selv en sti koster det å drifte. Styret har med seg lokalt næringsliv og større sponsorer. De har nylig fått 3.000 kroner gjennom Sulland-gruppen, som skal gå til skilting.
Det var Lars Alhaug som for nærmere to tiår siden tok initiativet. Han fikk med 15 grunneiere, som alle ofret prosjektet litt rennekant.
- Da jeg var ferdig med det, sa jeg at jeg var klar for større diplomatiske oppgaver, sier Alhaug, og ler.
Sven Peter Sinnerud, nåværende styreleder, var en av dem som i sin tid lot prosjektet få en bit av åkeren.
- Folk gikk i åkeren før stiens tid også, men smatt inn i skogholtet igjen så fort de så meg. Nå har jeg styr på hvor de går. Folk setter umåtelig pris på stien, sier Sinnerud.
Nå har Alhaug, Sinnerud og styret fått synlig anerkjennelse fra kommunen for arbeidet. Kanskje finner de plass til en kopi av diplomet utendørs et sted, sånn at folk får med seg hvilken flott sti de tråkker og går på.
Kultursjef Terje Moshaug vet ikke om så mange kommuner som har kulturvernpris. Faktisk var det han som fikk innført den i Stange. Den første ble delt ut i 1998, og siden da har både privatpersoner og organisasjoner fått papir fra kommunen på at de har gjort noe for å trekke kulturminner fram i lyset. Dette var andre gang en sti ble belønnet med prisen. Vallsetstien fikk den i 2000, etter opprustningen av Kvennstugua.
- Kulturminner er viktig for folks identitet. Bryter det ut krig, er motpartens kulturminner noe av det første partene begynner å ødelegge, sier Stange-ordføreren, som spesielt nok sto for kveldens underholdning selv.
- Jeg driver og øver meg på gitaren, så har jeg noe å leve av etter 11. september, tullet Røhne.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke