20. aug
PRISVINNER: Bernt Ola Volungholen har mottatt to priser, Hedmark Fylkeskommunes kulturpris og Hedmarkslagets kulturpris, og sier han er både ydmyk overrasket og overveldet.
 
Prisvinner med suksess - har hjemlengsel
To hedmarkspriser til operastjernen Bernt Ola Volungholen fra Vallset sist uke. Vår mann er fryktelig beæret og ydmyk overrasket, rett og slett overveldet.

Publisert: 12.nov.2016 09:28
Oppdatert: 12.nov.2016 09:32

Han hadde suksess som vikar for Atle Antonsen i rollen som «Papageno» i Mozarts «Tryllefløyten» i Operaen, han gikk fra suksess til suksess i Norge i sommer, han ble kåret til «Mesterborger av Hammer by» av folket på Hedmarken, han er flere ganger prisbelønnet – og nå gjør han suksess på sin nye arbeidsplass, Stadttheater Luzern.

Ta vel imot, Bernt Ola Volungholen:

– Vi må jo begynne med dine to ferske priser, Hedmark Fylkeskommunes kulturpris og Stiftelsen Hedmarkslaget kulturpris. Hva sier du til denne type anerkjennelse?

– Jeg er fryktelig beæret, ydmyk overrasket. Overveldet er kanskje det beste ordet. Og for meg et bra tidspunkt, fordi jeg nå har så fryktelig hjemlengsel. Jeg sitter her på en litt shabby hybel, og noen ganger tenker jeg: «kanskje de glemmer meg helt, der hjemme ...»

- Og fra før har du fått Henning Børresens Talentpris (2014) – og går det an å vurdere disse prisene opp mot hverandre?

– Jeg vet jo ikke så veldig mye om disse prisene, jeg må jo bare fokusere på jobben jeg skal gjøre. Jeg ble jo også kåret til «Mesterborger av Hammer by», en folkeavstemning, noe jeg også satte stor pris på.

– Vi andre hadde sommerferie, men du brukte sommeren til cirka sytti konserter. Ble det en god sommer?

– Det ble kjempetravelt, men jeg visste hvor mye som ventet meg i Sveits og ønsket å få så mye som mulig ut av jobbing hjemme i Norge før jeg reiste. Jeg elsker jo å opptre hjemme. Og folk kom jo, og, ja, det skulle vært moro å visst hvor mange jeg sang for denne sommeren.

– Fortell litt om den nye jobben din, i Stadttheater Luzern?

– Jobben min her er å løse solistoppgaven i oppsetninger. Det er til sammen sju, og fem av dem har jeg ikke engang begynt på. Jeg prøver å utvikle meg i ensemblet, og jobber sammen med vanvittig dyktige folk, folk som har gjort sinnssykt bra ting. Det er latterlig mye arbeid, til sammen seksti forestillinger denne sesongen.

– Nå spiller du en rolle i Verdis «Rigoletto», hvem er Bernt Ola Volungholens «Marullo»?

– «Marullo» er jo en av de minste rollene i «Rigoletto», men et samarbeid med regissøren her har gjort rollen stor. Jeg er jo demonen og ondskapen i forestillingen. I en omtale fra forestillingen, publisert på nettet, ble jeg sammenlignet med Heath Ledger’s «Joker» i «Batman».

- «Papageno» i «Tryllefløyten», som du nå skal spille i Luzern, har du spilt både i København og i Operaen i Oslo. Er det samme jobben?

– Dette er en helt annen utgave av «Tryllefløyten», som jo er en opera som for øvrig vinkles forskjellig hver eneste gang. I Oslo var det mer slapstick, en mer komisk sak. Her er det mer filosofisk, en dypere tolkning. Det er for øvrig den første «Papageno» jeg selv har laget.

– Hva husker du best fra premièren på Den Norske Opera?

– Det jeg husker best fra jobben er alle de fine folka der, og måten de tok vare på meg.

– Hva slags institusjon er Stadttheater Luzern? Hvor på statusstigen befinner du deg nå når det gjelder arbeidsplass?

– Han som driver teateret er superkjendis, og han ønsket å lage et eget prosjekt her og håndplukket de han ønsket å satse på, deriblant meg, og dette er noe operaøyne verden rundt følger med på. Det gjør selvsagt dette til en stor mulighet for meg.

– I disse dager spilles «De lystige koner i Windsor» i RingsakerOperaen. Du selv debuterte nettopp i RingsakerOperaen, i «Hoffmanns eventyr». Hva husker du best fra den jobben?

– Det jeg husker best er de frivillige som stilte opp og sto på, det var bare så utrolig bra. Det var så hyggelig å være der. Det var alt fra gardbrukere til barnehagetanter som var med i hele prosessen, noe jeg aldri har opplevd siden. Det var helt vilt å se hvordan de jobbet.

– Fortell litt om livet i Luzern. Hvordan ser en typisk hverdag ut for Bernt Ola Volungholen?

– Jeg står opp på morran på min halv-shabby hybel, drikker pulverkaffe, strekker litt på meg og leser mail, før jeg sykler til dagens første prøve som er fra klokka ti til ett. Så prøver jeg å organisere hverdagen min, før jeg trener, enten på treningsstudio eller ute i friluft – og så er det tilbake på prøve eller at det er forestilling på kvelden. 

– Og drømmen for framtida, for Bernt Ola Volungholen, hva er det?

– Drømmen er å bo på Hedmarken og jobbe internasjonalt. Og vet du hva, det ville fungere. For oss på Hedmarken finnes det så mange muligheter.

 
Fakta

Født: 1989

Sted: Vallset

Sivilstatus: Kjæreste med Kathrine og bonuspappa for Ava (8).

Yrke: Operasanger, nå med to års kontrakt med Stadttheater Luzerne

Aktiviteter: Trening og friluftsliv 

Feriesteder: Hytta i Valdres

Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke