18. aug
GJORDE INNTRYKK: En kvinne som jobbet på Hotel Astoria sommeren 1970 gjorde et sterkt inntrykk på Alf Prøysen.
 
Prøysen skrev dikt til ukjent Hamar-kvinne
I en gammel pocketkrim fant NRK-pensjonisten Svein Wilhelm Ramberg (72) navnet på en ung kvinne som han og Alf Prøysen skrev et takknemlighetsdikt til for 45 år siden. Nå etterlyses kvinnen.

Publisert: 15.apr.2015 17:14
Oppdatert: 15.apr.2015 17:14

Nå ønsker Ramberg å spore opp kvinnen som den gangen het Rigmor Martinsen, skriver VG

Hadde du dette navnet og jobbet som kjøkkenvakt på Hamars ærverdige Hotel Astoria i august 1970, vil Svein Wilhelm Ramberg gjerne ha tak i deg.

For å overlevere diktet som han og Alf Prøysen skrev i ren takknemlighet etter å ha fått servert nattmat i de små timer av denne Rigmor Martinsen.

- Den dama vil jeg svært gjerne skal ha dette diktet, det hadde vært morsomt, sier Ramberg til VG.

god kontakt

Hele historien starter midt på sommeren 1970. NRK har bestemt seg for å billedlegge Prøysens legendariske vise «Så seile vi på Mjøsa». Svein Wilhelm Ramberg - som jobbet med studiodekor og rekvisitter i NRK Fjernsyn helt fra 1959, tenker imidlertid mest på ferie denne sommerdagen.

- Jeg hadde slett ikke lyst på noe oppdrag da sjefen spurte om jeg kunne tenke meg en tur til Hedemarken, men ombestemte meg da det ble snakk om filming av Alf Prøysen. Han hadde jeg hørt på siden jeg var guttungen. «Du, jeg tar den jobben, jeg!», forteller Ramberg til VG.

Dermed satt han i en bil på vei til Nittedal for å plukke opp Prøysen på vei til Hamar. I bilen knyttet han umiddelbar kontakt med dikterhøvdingen.

- Vi fikk veldig fin kontakt. Jeg så godt at han likte det da jeg spurte om det var her i Nittedal han skrev alle de fine historiene sine, det glemte han aldri.

sterkt inntrykk

Etter opptaket på Hamar bestemte Alf Prøysen og Svein Wilhelm Ramberg seg for å ta noen drinker på Rambergs hotellrom.

- Tiden går fort når man har det hyggelig. Utpå natten ble jeg sulten. Også han ble sulten. Vi tvilte på om det var noe mat å få, men ringte likevel ned til kjøkkenet og spurte om det var mulig å kjøpe noe restemat, humrer Ramberg.

For restemat fantes selvfølgelig ikke. Kjøkkenvakten var klar til å gå hjem. Likevel - bare noen få minutter senere - banket det på døren. Der sto det en ung kvinne med to tallerkener speilegg på brødskiver, dandert med en tomatbit og litt salat rundt.

– Aldri før har vel speilegg smakt så godt. For en omtanke. Vi ba om navnet hennes og rett etterpå var vi oppglødd i gang med å skrive diktet til henne på papirserviettene som fulgte med maten, forteller han.

Dagen etter var kjøkkenvakten forsvunnet, diktet skrevet over fra serviett til papir, men boken med navnet til kvinnen de hadde spontandiktet til ble stuet bort.

Prøysen-tegning

– Jeg nevnte historien en gang i et intervju med Alle Kvinner senere på 1970-tallet, men hørte ingenting etterpå, sier Svein Wilhelm Ramberg.

Sent i september samme år - 1970 - fikk historien likevel et lite etterord. Da ringte telefonen på kontoret til Ramberg. Det var Alf Prøysen.

– Jeg glemmer det aldri. «Du, det er Alf. Jeg står borti resepsjonen her og har en liten ting til deg», sa han. Da hadde Prøysen tegnet en karikaturtegning av meg som han gjerne ville overlevere. Fra hukommelsen - han hadde fått med seg både min store nese og tunge øyelokk. Det var virkelig flott gjort, sier Ramberg og blir alvorlig.

– Det var siste gang jeg så han. Han ble alvorlig syk rett etterpå og døde i november samme år, bare 56 år gammel.

Nå håper Svein Wilhelm Ramberg at Prøysen-året 2014 kan få sitt lille etteranmeldte etterspill ved å finne frem til denne unge kjøkkenvakten på Astoria Hotell i 1970, Rigmor Martinsen.

– Da skal hun få dette diktet av meg. Jeg håper at jeg finner henne.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke