19. aug
Ny spilleplass: Tettere inntil Prøysenstua kan en knapt komme, her er det ensemblet Prøysens Ablegøyer som prøver den nye scenen.
 
Prøysenfestivalen tettere og mer intim
Prøysenfestivalen: Er i ferd med å finne tilbake til en mer intim, nær og hyggelig form, slik vi liker den aller best.

0
Publisert: 25.jul.2016 06:10
Oppdatert: 25.jul.2016 06:18

Årets Prøysenfestival har vært tidenes aller lengste – men ikke den aller minneverdige. For det er tydelig at arrangøren har vært på leit etter en ny form. Og mye er på plass, men det er også en del som gjenstår.

I dag avsluttes årets festival, med tradisjonell bursdagsfest med jordbær og fløtemelk. Men allerede fredag kveld var det fest i lufta, da Staut solgte 550 billetter på forhånd og enda et par hundre til flokket seg om den nye spilleplassen tett inntil Prøysenstua – akkurat der det er mest trivelig på hele området.

edruelig kurs

Jubileumsåret 2014 bød på tidenes Prøysenfestival, med et budsjett av en annen verden i forhold til de øvrige festivalene og et rekordhøyt publikumstall på 15.000. I fjor ble det gjort forsøk på å stake ut en noe mer edruelig kurs med noen nye artister, men publikum sviktet kveldskonsertene. Festivalen i fjor endte med 7.000 besøkende, og underskuddet ble dekket opp med overskudd fra året før. Men det betydde også, ifølge festivalsjef Hogne Moe, at det var ikke mer å gå på i år. Resultatet er blitt en festival som først og fremst har prioritert et lett og trivelig dagsprogram for hele familien, mens artistprogrammet på kveldstid er blitt kraftig nedtonet.

Sparebluss

Takket være dagsprogrammet blir det ventelig et bra samlet besøkstall, også med de 2.500 som kom på gratiskonserten med Di Derre på torget i Brumunddal. Men samtidig som festivalen har vært lengre enn noen gang, har kveldsprogrammet vært kjørt på sparebluss. Det har vært flere dager uten konserter, og det har vært enda lenger mellom de store høydepunktene, selv om konsertene hver for seg har vært fine nok.

Og som alle festivaler, trenger også Prøysen-festivalen noen hovedpersoner for å få opp entusiasmen. Jo visst hadde de Nesbø og Di Derre i Brumunddal, og de slo til med Staut på fredagskvelden. Men det er helt klart at skal Prøysenfestivalen bygge opp en ny posisjon, må nok artistprogrammet styrkes neste år.

Spelet gikk med

Blant det som har gått med i spareprosessen, er også det tradisjonelle Prøysenspelet. I år ble det erstattet av «Semikolon» – en innendørs konsertforestilling om Prøysens røtter i revytradisjonen. Og det var en både morsom, sjarmerende og nær forestilling. Men den kunne ikke fylle tomrommet etter Prøysen-spelene – noe som heller ikke var meningen.

Nyttig flytting

Et av de aller mest positive grepene ved årets festival, er flyttingen av utescenen fra Kusvea tilbake til området ved Prøysenstua. Amfiet ved Kusvea ble ingen suksess i fjor. For det er området mellom Prøysenhuset og Prøysenstua som er den eneste naturlige utearenaen. Og nå er den heldigvis tatt i bruk igjen.

På den første konsertkvelden med den nye scenen, var den utstyrt med vegger så den nærmest skjulte hele Prøysenstua, og dermed mistet en mye av effekten som var målet for flyttingen. Men så snart veggene ble fjernet, fikk en oppleve hvor flott den nye utescenen fungerer.

Ikke minst er den med på å gi Prøysenfestivalen tilbake mye av det hyggelige og litt beskjedne formatet som i tidligere år skapte en helt særegen nærhet og intimitet i forhold til artistene.

Og det er et høyst positivt trekk. For da artistene ble stadig større og dyrere, og folk måtte klatre oppover i et stadig høyere og mer fremmedartet amfi for å få plass, mistet festivalen mye av den nære trivselen. Folk ruslet ikke lenger langs Præstvegen med hver sin campingstol, og slo seg til der det passet seg, og gjerne under ei diger furu. Nå er det håp om at også campingstolen kan få komme tilbake. For nå som en del nye muligheter er prøvd ut, bør det være grunn til å ha skikkelige forventninger til neste års blåklokkeviku. Og furua står jo der fortsatt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke