23. aug
SPILTE: Vinneren av Prøysenprisen, visesanger Frank "Tønes" Tønnesen spilte under utdelingen av prisen på Det Norske Teatret i Oslo torsdag formiddag. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
 
Prøysenpris til underfundig trubadur fra Sokndal
Tirsdag ble Frank "Tønes" Tønnesen fra Sokndal i Rogaland nominert til to Spellemannpriser. Torsdag fikk han Prøysenprisen 2012.

Publisert: 14.feb.2013 13:29
Oppdatert: -

- Dette er veldig kjekt. Det er vanskelig å komme opp mot noe Prøysen har skrevet, så derfor er det ekstra kjekt å få en pris der du blir satt i forbindelse med noe han har gjort. Det inspirerer. Jeg er stolt av det, sier Frank Tønnesen, som gir ut plater under artistnavnet Tønes.

Flytter grenser

I fjor høst kom han med sin sjuende plate - "Sån av Salve", som fikk strålende anmeldelser i de store avisene. I Rogaland er Tønes allerede verdensberømt. Med sin siste plate blir han spådd et nasjonalt gjennombrudd, og en Prøysenpris hjelper på.
- Det er klart det er greit å ha en prøysenpris på Cv-en, men jeg tenker ikke på det akkurat nå, sier Tønes til NTB.
Prøysenjuryen mener at Tønes med sin musikk flytter grenser.
- Han låner jazzens lekne sjel, rockens tekstspråk og visemusikkens ro. I tekstene bruker han Sokndal-dialekt og forteller humoristiske og underfundige historier, ofte om nære og hverdagslige ting, skriver juryen.
Om at han synger på dialekt, sier Tønes:
- Det er kanskje ikke så viktig som du tror. Jeg begynte å skrive på bokmål, men så fant jeg ut at det var enklere å formidle det jeg hadde i hodet på min egen dialekt. Så da har jeg fortsatt på den veien, sier han.
Det kan vanke mer heder senere i år. Tønes er nominert til Spellemann 2012 både i klassene for året tekstforfatter og årets viseplate for "Sån av salve".

Nye univers

Også forfatter Endre Lund Eriksen fra Bodø fikk Prøysen-heder torsdag. Under tilstelningen på Det Norske Teatret fikk forfatteren, som er mest kjent for sine prisbelønte bøker om Pitbull-Terje, Teskjekjerringprisen for 2012. Pitbull-Terje er også filmet. Larsen skrev selv filmmanuset.
- Årets prisvinner viser en skriveglede og et engasjement for sitt unge publikum som gjør ham prisen verdig. Han har skrevet både om livet og hverdagen vi alle er en del av, og han har skapt nye univers i beste Teskjekjerring-ånd, skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.
Siden 2002 har den meget produktive forfatteren skrevet 17 bøker og vunnet mange priser. Han er ikke redd for å ta opp vanskelige temaer. Hans siste bok har tittelen "Den sommeren da pappa ble homo".
- Alle temaer kan tas opp i bøker for barn. Det er måten du gjør det på som avgjør om det holder, sier Eriksen.
Han er beæret over å få Teskjekjerringprisen.
- Prøysen er en kjempestor og ruvende skikkelse i norsk kultur som jeg har stor respekt for. Jeg synes det er kjempestas å få denne prisen, sier Endre Lund Eriksen til NTB.

25.000 kroner

Både Prøysenprisen og Teskjekjerringprisen er opprettet til ære for Alf Prøysen, og gis for fremragende innsats innenfor musikk, visekunst eller diktning i sjangre som forbindes med Prøysen. Prisene deles ut av bokhandlerkjeden Libris og NOPA, foreningen for komponister og tekstforfattere.
Hver av prisene består av en sølvplakett med Prøysens portrett på, og 25.000 kroner. (©NTB)

 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke