18. aug
NYE radiofjes: Fra venstre Natalija Jakovljevic, Mari Nøren Stenersen, Peter Daatland, Espen Jørgensen og Filmon Abraham (tredje deltaker Janne Dahl Sørensen Dimitrova var ikke til stede).
 
Radio i kinosalen
Torsdag slokkes lysene i sal 3 på Hamar kino, og det er klart for podkastlytting i plenum.

Publisert: 25.apr.2017 21:42
Oppdatert: 25.apr.2017 21:50

På torsdag skal publikum altså kun bruke ørene, og her skal de blant annet få servert radiodokumentarer, eller podkaster, laget av helt ferske podkast-makere. Tre 17-åringer har fått intensiv opplæring over to helger og har nå produsert hver sin mini-radiodokumentar. I utgangspunktet var de ganske grønne.

– Jeg visste faktisk ikke hva podkast var for noe før dette, sier debutant Nataljia Jakovljevic.

sprer budskapet

Til tross for lite forkunnskaper ble ungdommene raskt bitt av basillen. Initiativtaker fra Stoppested Verden, Mari Nøren Stenersen, var særlig imponert over arbeidsmoralen.

– Vi måtte nesten tvinge dem til å ta pauser underveis, da de satt i redigeringen, smiler hun. Peter Daatland fra podkastkollektivet Frekvens ledet workshopen og gleder seg over å ha innviet flere.

– Det at hvem som helst kan plukke opp en opptaker og en mic og si det du vil si til verden. Det er rått! Selv byr han i samme anledning på førpremière på sin siste radiodokumentar, om Morten som konverterer til islam etter å ha vært truet på livet under Utøya-angrepet. Peter mener kino er et perfekt sted for lydfortelling.

– Jeg opplevde radiokino for første gang i Danmark, der er det veldig populært. Når så mange mennesker konsentrerer seg om det samme, blir alt du føler på en måte forsterka 10 ganger. Det er veldig intenst.

PODKAST-EFFEKTEN

Peters engasjement har smittet. Nataljie har faktisk bestemt seg for å bytte ut realfag med medieutdanning. Også deltaker Filmon Abraham har fått ørene opp for radio. Under workshopen la ungdommene seg ned på gulvet, slo av lyset og hørte på gode podkaster sammen.

– Man får masse bilder og fantasier i hodet. Du lager din egen verden av det du hører, sier Filmon ivrig. Han er i full gang med å laste ned nye podkaster, og kanskje lage flere selv.

Kinosjef Espen Jørgensen skyter spøkefullt inn at han jo også har hørt at de beste bildene finns på radio, selv om han som kinosjef ikke kan mene det innerst inne.

Om radio er best på kino, har du altså muligheten til å finne ut på torsdag. Og popkorn er helt lov.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke