20. aug
Torkil Damhaug. FOTO: SCANPIX.
 
Rivertonprisen til Torkil Damhaug
Oslo (NTB): Torkil Damhaug er tildelt Rivertonprisen 2011 for boka "Ildmannen".

Publisert: 20.mar.2012 12:30
Oppdatert: -

“Ildmannen” tar grep fra første side, fanger leseren i et univers som er ulidelig vondt, sterkt og ikke minst aktuelt, mener juryen for Rivertonprisen.
– Dette er en veldig stor anerkjennelse. Rivertonprisen henger høyt, og det betyr mye å få en slik heder fra folk som er interessert i og kan mye om litteratur, sier Damhaug til NTB.
Hvorfor
53-åringen fra Lørenskog er utdannet psykiater, og i bøkene sine er han opptatt av hvorfor noe skjer, ikke bare hvordan.
– Det er klart det er nyttig å ha erfaring fra psykoterapi når du skal skrive en roman hvor du skal gå inn i romanfigurer som kanskje er helt ulikt deg selv. Men jeg tenker ikke på at jeg er psykiater når jeg skriver. Det er jo en helt annen prosess å være psykiater enn å være forfatter, sier Damhaug.
“Ildmannen” handler om en brannstifter som herjer på Nedre Romerike, og er den tredje boka i en årstidssyklus. Damhaug er i gang med bok fire, som går for seg om sommeren.
– Noen personer er med i alle bøkene, men ikke som hovedfigurer, sier Damhaug.
Han debuterte med “Flykt, måne” i 1996.
40. gang
Rivertonprisen, “Den gylne revolver”, deles ut årlig for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. I år er det 40 år siden den tradisjonsrike prisen ble delt ut for første gang. Den første prisvinneren var Sigrun Krokvik for “Bortreist på ubestemt tid”.
Rivertonjuryen vurderte i fjor 40 krimbøker.
– Det er omtrent like mange som året før. Slik sett var fjorårets krimår et normalår, sa Rivertonklubbens president Hans H. Skei under prisutdelingen tirsdag.
Av de 40 valgte juryen, som har bestått av Else Barratt-Due (leder), Magnhild Bruheim og Nils Nordberg, fem finalister, alle bøker skrevet av menn.
– Av titlene som ble vurdert var bare seks skrevet av kvinner, sa Schei.
Det er også bare seks kvinner som har fått Rivertonprisen. Sist det skjedde var i 1999 da Unni Lindell fikk prisen for “Drømmefangeren”.
I fjor gikk den til bergensforfatteren Chris Tvedt for “Dødens sirkel”.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke