18. aug
Konsentrert: Vang sangforening og Furneskor i starten av konserten. Frode Fjellheim på tangenter, Håvard Forvemo dirigerer. og Heidi Granlund som solist. et
 
Røff og magisk joik
Domkirkeruinene kan joikes! For å oppleve dette skulle du har vært på konsert med en mystisk og fantasirik komponist fredag kveld.

Publisert: 25.mai.2018 23:11
Oppdatert: 25.mai.2018 23:23

Frode Fjellheim heter denne mannen. Han er en musikalsk meget frigjort sjel. Han går sin egen veg, og tar med seg sine sørsamiske musikktradisjoner. De heldige sangerne i Vang Sangforening og Furneskoret fikk oppleve hans uttrykk på nært hold, da de framførte «Aejlies gaaltije – den hellige kilden» i Hamardomen. Det ble en mektig stund, hvor joik, folkemusikk, og elektroniske elementer ble blandet med sakrale uttrykk. Annerledes, energisk og spennende!

røft fra hjertet

Musikken er basert på den sørsamiske liturgien. Men: glem alt du vet om messer, glem alt du vet om joik. Frode Fjellheim tar deg med til musikalske steder som du ikke visste fantes. Det er ikke uten grunn at han fikk Spellemannsprisen i åpen klasse for dette verket i 2004.

Konserten i Hamardomen var alt annet enn polert. Lyden var kanskje ikke optimal, og koret ble ofte skjøvet i bakgrunnen. Men for et uttrykk det ble likevel! Det var røft og rett fram. Fjellheim musiserer så intuitivt at kormedlemmene gikk fra å være meget konsentrerte i starten til å gynge som en organisk enhet mot slutten av konserten, som om de var i transe.

Kontraster og fantasi

Underveis ble det mange opplevelser. Heidi Granlund var en glitrende solist, med en utfordrende rolle hvor stemmen gikk melodisk og tonalt på tvers av musikken, flere ganger. Koret joiket, men briljerte også i f.eks. den rolige sakrale «Pater Noster». Og Fjellheim selv viste en grenseløs fantasi i «Jupmelen Vuelie», en gudejoik. Hans joiketeknikk er meget rik, men det ble noen ganger nesten skummelt når uttrykkene kom fra det dype mørket. Det var en som en blanding av ærefrykt og galskap. Imponerende!

Snorre Bjerck sørget for seige rytmer, mens Sander Tingstad imponerte med utadvendt og følsomt felespill.

Men hvordan høres nå selve domkirkeruinjoiken ut? Den var overraskende tilgjengelig, da Fjellheim igjen brukte sin galskap og humor og flettet inn noe forståelig tekst. Noe med søyler, glass og penger. Mystisk, ja, og morsomt!

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke