18. aug
Til Brumunddal: Åge Aleksandersen tar seg en liten pause fra lanseringen av sin nye plate for å stille opp for kompisen Morten sand. - Jeg har ikke ord, sier Morten.
 
Rørt til tårer av all støtten
Den MS-syke musikeren Morten Sand (49) blir stum og blank i øynene, når han skal forklare hvor mye støttekon-serten betyr for ham. Inntektene fra artistgallaen i kveld vil forhåpentligvis gi ham et bedre liv.

Publisert: 17.feb.2011 13:51
Oppdatert: -

Den MS-syke musikeren Morten Sand (49) blir stum og blank i øynene, når han skal forklare hvor mye støttekon-serten betyr for ham. Inntektene fra artistgallaen i kveld vil forhåpentligvis gi ham et bedre liv.
Det blir både myttji lys og myttji varme, når Åge Aleksandersen, Steinar Albrigtsen, Ottar «Big Hand» Johansen, Guren Hagen, Anne Nørdsti, Merethe Trøan og mange flere spiller opp i Teatersalen i Brumunddal i kveld. Det er duket for en festaften av de sjeldne, og de nærmere 50 som har sikret seg støttebevis (billett), kan glede seg til tre underholdende timer. Alle artistene som ble spurt om å stille svarte sporenstreks ja, og billettene ble revet vekk i løpet av 23 timer. Det er utvilsomt mange som vil hjelpe Morten Sand, slik at han kan reise til Tyskland og få den behandlingen som myndighetene ikke vil betale for.
- det er helt utrolig! Jeg er overveldet, og takker alle som stiller opp!
Foruten artistene som opptrer gratis, tenker han på brannvesenet som hjelper til for å få flest mulig inn i salen, på kakebakerne som sørger for noe godt i pausen, og på dem som fikser lyset på scenen. Men, de som fortjener den lengste takketalen er de tre musikerkompisene, Roy Arne Engebakken, Finn Andresen og Truls Skaugen, som kom på ideen om støttekonserten for fem måneder siden. De hadde sett hvordan formkurven til Morten brått falt, og ønsket å samle inn penger slik at han kunne prøve MS-behandlingen, som har hjulpet mange til et bedre liv. 13. mars reiser Morten til Frankfurt for å blokke ut tre vener i hals og bryst.
- Om jeg ikke klarer å gå etter inngrepet, håper jeg i alle fall å mestre hverdagslige ting, som å ta på tannkrem og lage mat igjen.
Morten regner med at reisen og behandlingen kommer til å koste 150.000 kroner. Penger han aldri hadde klart å skaffe uten overskuddet fra støttekonserten.
- Myndigheter betaler ikke inngrepet fordi metoden er såpass ny. Men medisiner til 200.000 kroner i året som ikke virker, og en spesialtilpasset tilhenger til 80.000 kroner, som jeg ikke har bruk for, kan jeg få, sier han oppgitt.

Å gå fra å være en av Norges beste steelgitarister, til å bli avhengig av hjelp for å pusse tenner er en tøff påkjenning. Morten fikk MS-diagnosen i 2001, men allerede ti år tidligere mistet han følelsen i venstre arm, og skjønte at noe var feil. På denne tiden spilte han inn plater og turnerte med noen av landets mest folkekjære artister. Navnet hans står på halvannen million albumer, og i kjelleren henger en platinaplate for 50.000 solgte av albumet «Din dag» med Åge.
- Da jeg fikk diagnosen, og plutselig begynte å bruke én dag på å spille inn én sang, så innså jeg at slaget var tapt. Jeg kvittet meg med alt av instrumenter, for det ble for vanskelig å gå og se på dem, når jeg ikke kunne spille.
Det er ikke langt mellom latter og tårer lengre. Morten snøvler litt innimellom, og sier at han snakker som om han har vært på fest. Og gliser, mens han forteller at han gikk opp ti kilo på «et kvarter» da han tok en kortisonkur i 2009. Galgenhumoren, humøret og de kjappe replikkene er en måte å takle sykdommen på. Men, det finnes også tunge dager da han føler seg som en byrde, og blir sint og deprimert over alt han ikke klarer.
- Støttekonserten har gjort meg mye lysere til sinns, men jeg gruer meg litt til å stå på scenen og takke alle i morgen, sier Morten.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke