24. okt
Klamrer seg fast: Ethan Hunt (Tom Cruise) hørte ikke etter da turistkontoret ba folk slutte med å tøffe seg på Preikestolen.
Foto: Paramount Pictures
 
Rutinerte helter
Mission: Impossible – Fallout er ikke nybrottsarbeid, men absolutt verdt et besøk.

Publisert: 01.aug.2018 17:07
Oppdatert: 01.aug.2018 23:23

Han er tilbake. Ethan Hunt, mannen som klarer det umulige, takket være en solid høyre, raske ben, treffsikkerhet og trettitre tonn flaks. Sammen med sine faste hjelpere (med aller mest solo) skal han redde verden for sjette gang.

Vi snakker full pakke; radioaktive stoffer på avveie, bomber som er (nesten) helt umulig å desarmere, helter som ikke blir trodd av sjefene og må løse ting på egen hånd, skurker med brevkurs i pistolhåndtering og et stort antall gummimasker som rives dramatisk av.

Hvem er på hvilket lag?

Selv om undertegnede mener å erindre å ha sett samtlige filmer i Umulig Oppdrag-serien slet jeg med å holde tritt i hvilke forhold karakteren har til hverandre. Men det underliggende dramaet føles uansett sekundært, og er kun til stede for å kaste Ethan Hunt videre fra stunt til stunt (Tom Cruise brakk faktisk noe i foten under tak-jakt-scenen, men fullførte tagningen, så scenen er med).

Og som de fleste har fått med seg er også Preikestolen med i filmen. De spektakulære bildene fra den norske fjellheimen er dramaturgisk i India, men det legger ingen demper på scenen. Man får klumpen i halsen uansett.

Gode biroller

Supermannskuespiller Henry Cavill spiller rollen som den britiske etterretningsoffiseren Ethan Hunt motvillig må drasse med seg. Samspillet mellom Cavill og Cruise skaper mange morsomme scener, og lar også regissør Christopher McQuarrie spøke litt med den karakteristiske Mission Impossible-måten å løse oppdrag på.

Simon Pegg og Ving Rhames er tilbake som Cruises komiske medhjelpere, og gjør en solid jobb dem også. Apropos biroller dukker Kristoffer Joner opp i filmens början, i en av mange herlige, erketypiske Mission Impossible-scener.

Knallgode actionscener

McQuarrie har klart å skape en actionfilm fri for dødpunkter. Jo da, handlingen kan nok kalles forutsigbar (plottvistene også), men skuespillerne gjør i hvert fall sitt ypperste for å gi den generiske historien liv.

Og actionsekvensene, enten det er til fots, i bil eller i helikopter, er god underholdning i sommervarmen. Og det er dessuten visuelt vakkert. Da tilgir man at man har sett samme historie hundre ganger før.

 
Fakta

Mission: Impossible - Fallout

Regi: Christopher McQuarrie
Medvirkende: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Henry Cavill, Angela Bassett, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Alec Baldwin
Sjanger: Actioneventyr
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 147 minutter
Sensur: 12 år

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke