22. aug
Brageprisvinner: Monica Isakstuen fikk Brageprisen i skjønnlitterær klasse for romanen «Vær snill med dyrene».Foto: Paal Audestad
 
- Så den ikke komme, sier Brage-vinner
– Dette var langt utenfor det jeg kunne forestille meg, sier Monica Isakstuen. Onsdag kveld ble hun tildelt Brageprisen i skjønnlitterær klasse for romanen «Vær snill med dyrene».

Publisert: 24.nov.2016 20:48
Oppdatert: 24.nov.2016 20:53

Monica Isakstuen er født i 1976 og tilbrakte de første ti årene i Hamar. De siste ti årene har hun vært bosatt i Fredrikstad.

– Men jeg er fortsatt veldig glad i Hamar, sier hun.

– Jeg har en forkjærlighet for litt mindre byer, og etter at jeg flyttet fra Oslo, vurderte jeg å velge Hamar.

– For jeg har så mange gode minner fra oppveksten her, enten det er Hamarmart’n eller å svømme i Mjøsa. Eller å være med foreldrene mine på seiltur til Hovinsholmen.

Som forfatter har hun hatt oppdrag med skrivekurs for Turnéorganisasjonen i Hedmark. Og hun skal på ny skoleturné i Hedmark i mars.

Visste ingenting

– Jeg hadde ingen forventninger om å få prisen, sier hun.

– For de andre tre nominerte er så utrolig sterke. Så jeg ble litt psyket ned av det, sier hun.

Ved mange prisutdelinger har vinnerne fått beskjed på forhånd om hva som skal skje. Men på Brageprisen er det hemmelig også for prisvinnerne, inntil juryens begrunnelse leses opp.

– Men da jeg hørte juryens beslutning, skjønte jeg det ganske raskt at det var min bok. Først begynte jeg å gråte. Så tok jeg meg sammen og sluttet å gråte, sier hun.

skummel bok

«Vær snill med dyrene» handler om barnefordeling etter en skilsmisse. For hvem skal barnet være hos når foreldrene skiller lag?

– Jeg var trygg på at jeg leverte ei god tekst, men det var ei skummel bok å gi ut, sier hun.

– For kanskje jeg ville bli dratt inn i debatten om virkelighetslitteratur? Og ville jeg bli tillagt meninger som romanen ikke uttrykker?

– Og noen har nok latt seg provosere. Kanskje noen tenker at det er et gammeldags kvinnesyn som frontes i boka. For moren Karen vil jo være moderne i sine holdninger. Men kroppen hennes sier noe annet.

– Selv har jeg presisert at det er en fortvilet tekst, og ikke et innlegg i en debatt, sier hun.

– Men jeg ser jo at det ligger et potensial til debatt i romanen. Men jeg har ikke tenkt å si mer om det enn gjennom de 100.000 tegnene jeg har skrevet. Eller hvor mange tegn det er.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke