25. aug
 
Så ga de hverandre sitt ja
Brudeparet så hverandre inn i øynene og lovet å elske og ære hverandre "til døden skiller dere". Til stede i kirken var den nærmeste familie og nærmere 2.000 andre gjester. Via TV-skjermen kunne rundt to milliarder følge seremonien.

Publisert: 29.apr.2011 12:45
Oppdatert: -

 

London /Oslo (NTB-Wibecke Lie): Litt skjelvende og nervøst satte brudgommen gullringen på brudens finger. Deretter knelte paret og ble velsignet av erkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams.

Til begivenheten i den historiske kirken hadde brudgommens bestemor, dronning Elizabeth, valgt gul kåpe med kjole i samme farge under. På kåpen hadde festet hun en diamantbrosje som er kalt "true lovers knot", kjærlighetsknuten.

Vår egen dronning Sonja var i beige kåpe med kjole i rødt under, mens kong Harald var i Hærens gallauniform. Også de øvrige kongelige herrene var i uniform. Kongen æret sitt britiske vertskap med å bære Hosebåndsordenens blå bånd over brystet.

Ellers var det mye farger å se blant de nærmere to tusen gjestene. Og hattene sto i en klasse for seg. (©NTB)

 

Den historiske Westminster Abbey var pyntet med lønnetrær og tusenvis av blomster i hvitt og grønt. Blant gjestene var statsoverhoder og en rekke kongelige fra hele Europa, blant dem kong Harald og dronning Sonja.

Etter vielsen var prins William og Catherine Elizabeth Middleton blitt hertug og hertuginne av Cambridge, titler de fikk av dronningen samme morgen. På veien ut fra kirken stoppet paret opp foran dronningen, og den nygifte hertuginnen neide dypt for sin manns bestemor.

Været var på brudeparets side, og dermed kunne de etter planen kjøre i en åpen landauer, forspent med fire hester, fra kirken til Buckingham Palace, der 650 gjester var ventet til bryllupsmottakelse.

Langs kjøreruten sto tusenvis av mennesker og vinket til brudeparet, som smilende vinket tilbake.

 

Kjolen

 

Brudekjolen har vært den best bevarte hemmeligheten i forbindelse med bryllupsforberedelsene. Men den elfenbenshvite brudekjolen med blondeoverdel var som de fleste hadde spådd, klassisk enkel og elegant og langt unna prinsesse Dianas overdådige kjole fra 1981. Kjolen som har et 2,7 meter langt slep, er designet av Sarah Burton, kreativ leder av motehuset Alexander McQueen. I det korte sløret over utslått hår hadde bruden et Cartier-diadem, utlånt av dronningen. Det enkle diamantdiademet er laget i 1936.

Diademet ble bestilt av den daværende hertug av York, senere kong George VI, til hans kone Elizabeth, bedre kjent som dronningmoren.

Brudebuketten var like enkel som kjolen og besto av hvite blomster, myrt, liljekonvall og hyasinter. Selve vielsen ble avsluttet med en bønn som brudeparet selv har skrevet.

 

Ført opp av far

 

Cathrine kom til kirken i bil sammen med sin far og sin søster og forlover. Langs ruten vinket hun til de tusenvis av fremmøtte, som dermed fikk det første glimt av den lenge hemmeligholdte brudekjolen.

Det var faren, Michael Middleton, som førte sin datter opp kirkegulvet. Litt nervøs, med blussende kinn og en tåre i øyekroken holdt hun øynene festet på den ventende brudgommen, prins William. I det samme øyeblikket skinte sola over London.

Antrekkene

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke