25. aug
Platemesse: Tore Danielsen fra Heradsbygd var en av plateselgerne i Hamar lørdag. foto: trond svendsen
 
Så sikler vi over LP-bunkene igjen
Platemesse: Det er skattejakt for voksne og musikknerdenes julaften. Lørdag var det igjen platemesse i Hamar.

0
Publisert: 31.aug.2015 14:58
Oppdatert: 31.aug.2015 15:00

Samtalen tar brått slutt. Sidemannen har funnet en Junipher Greene-LP med en liten oransje prislapp i det høyre hjørnet på plastcoveret. 3.000 riksdaler er prisen for plata. Radaren hans går rundt som den satt bak på Il Tempo Gigante. Han må ringe en kompis, som skulle hatt akkurat den plata. Norsk 70-tallsrock er blandet med Beatles og Eagles og Åge Aleksandersen og Led Zeppelin. Det lukter kaffe og vafler, og det lukter av gamle plater. En blanding av pappcover og plast, en søtlig eim.

SAKRALT

Platemesse. Smak på ordet. Messe. Det har et drag av noe sakralt over seg. Og på alteret står kasse på kasse med gamle plater. Lørdag var det i gang igjen i Hamar. Et par ganger i året er plateselgerne på plass nede i det gamle rådhuset i Strandgata. Og platekjøperne. Uten dem ingen messe. Undertegnede er av dem som bruker å komme hjem med en bunke vinyl etter disse høymessene. I år ble det «bare» tre skiver. Men tre gode. Andre kjøpte mye mer. Og mye dyrere ting.

KUNNSKAPSRIKE

– De kan mye, sier plateselger Tore Danielsen.

Han er fra Heradsbygd utenfor Elverum og selger mye forskjellig. Allman brothers og Dylan.

De som han refererer til, de med kunnskapen, er den yngre generasjonen som har oppdaget vinylen. Og som handler. I posevis.

– De har oppdaget musikken fra 1960- og 1970-tallet, og de kjøper platene. De kan veldig mye.

Dørene har bare vært åpne et par timer, men Tore og de andre har allerede fått sving på vekslepengene. Sedler inn, mynter ut. Vinylen går ut, og.

PRISSTIGNING

Prisene har ikke gått ned. Uten å ha statistisk belegg for det, hevder jeg at det er en klar tendens til at platene på platemessene er blitt dyrere enn de var for bare få år siden.

Sjeldne norske ting, som for eksempel den Junipher Greene-skiva til tre lapper, koster penger. Det er ikke uvanlig å se en pen rad med nuller på prislappen på de gamle norske platene.

sekter

Båtfolk deles inn i sekter, sang Alf Cranner. Det er litt sånn med vinylfolk og. Heavy-kjøperne har gjerne langt, pistrete hår og svarte klær og klumpete sko.

De som kjøper Beatles, er streite menn med V-genser og skjorte med strøket krage under.

Stereotyper, selvfølgelig, men det er mulig å lese menneskene på platemesser såpass at man ser hvilke platebunker de blar i.

PRISEN DU BETALER

Og en pris er aldri en pris. Plateselgerne prissetter platene sine svært forskjellig. Stort sett er de meget kunnskapsrike om hva de sitter på.

Men man kjøper ikke flere plater fra en selger uten å prøve å frisere prisen en liten smule. Sjøl endte jeg opp å få den ene av tre jeg kjøpte gratis med en god pakkepris. Da føler man at man har gjort en god handel. Og selgeren har trolig fortsatt ikke tapt penger på handelen.

KNITRING

Det skurer fælt i ei plate som snurrer på en 70-talls platespiller i brun palisander i hjørnet av lokalet. Vinyl kan låte himmelsk og det kan låte som et middels norsk midtsommerbål om man ikke sjekker tilstanden.

Det er en fascinerende øvelse å se hvordan bruktvinylkjøpere med nennsom hånd trekker vinylplater ut av innercoverne, kikker, snur på plata og studerer riller. På jakt etter det man ikke vil betale for; riper og hakk og merker etter en lørdagskveld som gikk hardt ut over platesamlinga.

DISSE PENGENE

Jeg tar posen min og går. Det var flere godbiter som ble forlatt stående i kassene, men man må prioritere. Det er plateelskerens lodd i livet; hva skal bli med hjem? Money talks.

Jeg fikk ikke med meg om Junipher Greene-skiva til tre laken fikk en ny eier. Men han som ringte kompisen hadde stjerner i aua. Så det er meget mulig den forsvant ut av bunkene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke