19. aug
Starten på Året: Bernt Ola Volungholen og Gunda-Marie Bruce under nyttårskonserten i Flagstadsalen for ei uke siden.
 
Saftige saker i vente fra RingsakerOperaen
Operaprogram: To operaer på én kveld. Trippel med Bernt Ola Volungholen. Og Tolkien og Wagner for ungdom.

Publisert: 23.jan.2017 18:47
Oppdatert: 23.jan.2017 19:25

Det er noen av høydepunktene i RingsakerOperaens årsprogram, som operasjef Kari Elisabet Bekken lanserte mandag.

Det er blitt et program med både saft og spenst i. Det rommer ikke like mange mindre innslag som de hadde for et par år siden. Men med rundt 15 ulike programposter, er både bredden og mangfoldet sikret. Og kvaliteten spisset.

For tida er for lengst over da RingsakerOperaen først og fremst hadde sin høstlige hovedoppsetting annethvert år, og ut over det kunne det være på den litt stille siden.

Nå har de ingen stille periode i det hele tatt. Og det er så fint at det er slik. For RingsakerOperaen har utviklet seg til en av de helt sentrale kulturaktørene i Hedmark. Og langt fra bare i Ringsaker; i år skal de på tur både til Kvennstugua og Kvikne.

To på samme dag

Årets hovedforestilling, med premiere 14. november, består av enakterne «Dido & Aeneas» og «Cavalleria Rusticana», begge kjent for både sin dramatiske handling og sin vakre musikk. Så nå blir det «Didos klage» for alle som vil, pluss «Intermezzo» – kjent ikke minst som tema i «Gudfaren III».

Fint er det også at RingsakerOperaen stadig benytter utøvere fra lokalmiljøet i hovedoppsettingene; denne gangen har de med både Tone Østli, Anna Sundström Otervik, Magnhild Korsvik, utflyttet brumunddøl Gunnar Andor Nieland og danseren Ingvild Marstein Olsen. Pluss opplendingen Gunda-Marie Bruce, som allerede er blitt som en av våre gjennom sine opptredener.

Volungholen

Hedmarkens ferske operastjerne Bernt Ola Volungholen varslet HAs lesere ved starten av året at han i år ikke kunne være med på et hardkjør i likhet med det han gjorde i fjor sommer, da han opptrådte i omtrent hver eneste bygd. Til gjengjeld ville han satse på noen få større opplegg, og det største av dem er vel det triple samarbeidet med blant andre RingsakerOperaen og Mjøsmusikk.

25. juni starter det med konsert i Kvennstugua–Bernt Olas hjemmearena i Vallset. Og det er supergøy i seg selv, for det er et godt stykke fra operahuset i Luzern, der han opptrer til daglig, til uteanlegget i Kvennstugua, midt oppi Amundrud-bakken, og i hvert fall før måtte du helst parkere i Katthølet og rusle videre derifra.

Det skal drømmes

Der er det at «En midtsommernattsdrøm» skal drømmes 25. juni. For det er tittelen som er satt på konserten med Mjøsmusikk, et utvidet Ringsaker Operakor, og Bernt Ola med venner som solister. På programmet står blant annet danske Niels Wilhelm Gades «Elverskud» og Griegs «Den bergtekne», og den som ikke tror at det blir kø-gange gjennom skogen til Kvennstugua denne kvelden, vil risikere å måtte tro om att.

mer i vente

Og det er bare starten. Fra 27. til 29. juni skal Bernt Ola og Mjøsmusikk på turné i regi av RingsakerOeraen med programmet «Til Hedmarken»–en hyllest til Hedmarkens diktere, visesangere, komponister og musikere. Og 20. juni avsluttes opplegget med plateinnspilling i Ringsaker kirke. Slik er programmet sikret varighet også, ut over det som sitter igjen i hugu og kropp etter konsertene.

ungdomssatsing

To opplegg er spesielt for og med ungdom. Først ut er «En ring skal samle dem»–Fra Tolkien til Wagner via Kirsten Flagstad. Dette er et skoleopplegg som ble gjennomført i 2013 hvor elever i løpet av få dager fikk anledning til å lage sin egen forestilling. I år er det RingsakerOperaen, Turnékompaniet og Kunstbanken som går sammen om et tilsvarende prosjekt i tre uker i februar.

Og så skal RingsakerOperaskole i april framføre sitt eget stykke, en moderne utgave av «De lystige koner i Windsor», skrevet av Johanne Kippersund Nesdal. For bare å nevne noe av det som kommer til å skje.

Det er sant at det er saftig, ikke sant?

Geir Vestad, kulturredaktør

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Geir Vestad er kulturredaktør i Hamar Arbeiderblad.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke