26. aug
 
Samler på baner
«Groundhopper» er stedet for de voksne guttas digitale samlekort. To hamargutter har laget appen.

Publisert: 14.jan.2012 09:06
Oppdatert: -

Samle på fotballbaner? Går det an? De fleste har sikkert vært på et stadion eller to, og da er man egentlig allerede i gang. Har man en iPhone, så er jobben i dag svært mye enklere enn den var for noen uker siden. Lars Erik Bolstad (43) og Geir Florhaug (43), begge fra Hamar, har laget en app som forteller deg hvor banene er - og gjør det mulig for deg å samle på banene digitalt - og ikke minst: dele informasjonen og kanskje konkurrere med venner.
- Vi var blitt såpass gamle at vi slet med å huske alle stadionene vi hadde vært på. Men ikke eldre enn at vi kunne lage en app som husker det for oss, forklarer guttene.
For sju kroner kan appen handles på App Store, og der presenteres produktet slik: «Whether you are a regular football fan or a passionate groundhopper, this app is a must.»
- Det er en oversikt over nærmere 2.000 baner, i 35 forskjellige land, sier Lars Erik Bolstad og Geir Florhaug.
Versjonen som ble lansert før jul er for iPhone, men kameratene jobber også med en Android-versjon.
Kort forklart, så kan denne appen brukes på følgende måte: Man er i London, man er der først og fremst for å se sitt favorittlag, men helt sikkert er det interessant å se mer fotball - og kanskje også i lavere divisjoner. Men hvor spilles kampene? Hva slags muligheter er det?
- Da sjekker man kartet over London, sier Lars Erik Bolstad - og viser oss på sin telefon.
I skjermen lyser banene opp, og når gutta har registrert fotballbaner på sju nivåer, så sier det seg selv at det finnes mange muligheter i London og i området rundt.
- Og om jeg vil se Leyton Orient?
- Så finner du banen, her oppe i nord-øst, og der har du t-bane-stasjonen, sier Bolstad og peker på googlekartet som vises - og som ligger som grunnlag for registreringen av stadionene.
Jobben med å finne ut når kampene spilles må man foreløpig gjøre selv, men gutta forteller at de arbeider med å få lagt inn terminlister.
Når man har vært der, på banen, og registrert besøket i appen, så er nok et «samlekort» på plass - og har man registrert sine venner i appen, så vet disse fotballvennene med en gang har du har et nytt trofe liggende i din mobiltelefon.
«Groundhopper» lages av firmaet «Kepermat», som eies av kameratene Lars Erik Bolstad og Geir Florhaug. Bolstad er utviklingssjef i Opera Software, som blant annet tilbyr nettlesere verden over (blant annet nettlesere for 200 millioner mobiltelefoner), og Florhaug er AD i kommunikasjonsselskapet Dinamo. De er et perfekt team for en slik hobby, som å lage såkalte app's: Bolstad håndterer programmeringen, mens Florhaug står for designen - og sammen plukker de fram informasjonen som appen finner fram for sine brukere.
Selskapet deres står også bak fire andre apper; som heter «Rockspots London», «Rockspots LA», «Rockspots SF» og «Rockspots NY». Disse appene byr på, som titlene sier, steder hvor store og små ting fra pop- og rockhistorien har funnet sted. Slik presenteres for eksempel «Rockspots London» av App Store: «This app takes you to the places where it all happened. Where they lived, met, played, hung out and died. The schools, scenes and clubs».
- Det begynte vel med at Geir leste en biografi om Jim Morrison …, sier Lars Erik Bolstad.
Mange arbeidstimer senere finnes altså disse appene, hvor vi andre kan surfe rundt i pop- og rockhistorien - og snoke rundt i London, San Francisco, New York og Los Angeles på jakt etter hvor de, alle disse ikonene, møttes, drakk, spilte og døde.
- Du kan finne ut hvor Led Zeppelin øvde, hvor gjengen i Clash traff hverandre, hvor Marc Bolan døde i en bilulykke, for å nevne noe, sier kameratene.
Rike er de ikke blitt på hobbyen sin, ennå. Men det blir noen få kroner etter at App Store har tatt sine tretti prosent.
- Vi satser på å kunne dekke et julebord for «Kepermat» i New York, ler de.
- Men hvorfor dette navnet, «Kepermat»?
- Det var en mørk stemme, oppunder taket på hovedtribunen på Briskeby, på - 80-tallet, som alltid ropte: «Kepermat». Det er et minne vi alltid har hatt med oss.
Selv spilte de, som guttunger, på Storhamar og Fart, men i dag er det HamKam som er laget. Og til Briskeby Gressbane, dit finner de fram, selv uten appen «Groundhopper».
Helt til slutt; et par «groundstories», fra deres egne minnebøker:
Lars Erik: «Atmosfæren og trøkket fra tribunen på San Siro i Milano under byderbyet mellom AC Milan og Inter. Etterpå føltes som å ha vært på rockekonsert.»
Geir: «Da jeg ble innelåst på Old Trafford etter en kamp mot Chelsea. Hadde somlet litt og møtte låste porter ved utgangen. Måtte gå inn igjen og følges rundt gressmatta og ut ved spillertunnelen. Først inn - sist ut.»
Og for ordens skyld: de er begge United-fans.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke