23. aug
Folksomt: Hele 8.700 tok turen til Domkirkeodden under fjorårets middelalderfestival. I år håper arrangørene fra Hedmarksmuseet å runde 9.000 besøkende.
 
Satser på ny folkefest 
Med hele 170 programposter fordelt på tre dager satser Hamar Middelalderfestival større og bredere enn noen gang.

Publisert: 30.mai.2017 18:04
Oppdatert: 31.mai.2017 09:37

– I år er det jubileum. Dermed bestemte vi oss for å ta i litt ekstra, sier festivalsjef Ranveig Nordbryhn. Og det er ulike årstall fra 1500-tallet som skal markeres under festivalen som i år arrangeres 3.- 11. juni. Reformasjonen i 1537 og bombingen av borgen på Hamarkaupangen med den påfølgende kirkebrannen i 1567.

– I år skal vi vise fram hvordan livet var på 1500-tallet, og vi håper at publikum opplever at det er en klar forskjell fra tidligere år der vi stort sett har tatt utgangspunkt i 1300-tallet. Det blir en blanding av middelalderen og senmiddelalderen, forteller Nordbryhn. Festivalsjefen forteller at 1500-tallet var et ekstremt viktig århundre for Hamar.

– Vi har akkurat åpnet en utstilling som heter Hamars undergang, for det var det som egentlig skjedde. Noen vil kanskje si at det ikke er noe å feire, men det er mange som ikke kjenner til den dramatiske historien, og det vil vi gjøre noe med, smiler hun.

noe for alle

Totalt er det rundt 1.000 deltakere som skal stå bak festivalens 170 programposter, og moroa starter med konsert og fest i ølstua fredag 9. juni. Deretter går det slag i slag med bueskyting, marked, konserter, historiske foredrag, matservering, verksteder, fektekurs og mange andre aktiviteter i løpet av festivalhelga. Festivalen avsluttes søndag med slaget «The battle of the odd anno 1537» som et av høydepunktene.

– Dette er et arrangement for alle i familien. Her kan man se to riddere barke sammen i kamp, dra på konsert i Hamardomen, ta en tur på markedet, høre på historiske foredrag eller ta en pustepause med en matbit på plenen.

– Vi har de store programpostene, men det skal syde og koke med folk og aktiviteter overalt. Samtidig håper jeg at vi klarer å få fram en følelse av senmiddelalder og at folk kjenner på følelsen av å reise tilbake i tid, sier Nordbryhn.

Håper på 9.000

I fjor tok arrangørene imot hele 8.700 mennesker, men med økt satsing håper arrangørene at enda flere tar turen i år.

– Det er selvfølgelig litt avhengig av været, og jeg har blitt nektet av kollegaer og familien min til å se på langtidsvarselet. Men hvis været blir bra håper vi selvsagt at vi skal klare å komme over 9.000 besøkende i år, sier Nordbryhn.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke