22. aug
 
Satser på teater
Prøysenhuset nå også som teaterhus. Allerede torsdag 1. desember er det klart for «Ei pølse i julestria» i nysatsingen «Prøysenhusteateret».

Publisert: 29.nov.2016 21:45
Oppdatert: 30.nov.2016 06:24

– Vi ønsker å være både et forfatterhus og et teaterhus, sier kunstnerisk leder ved Prøysenhuset, Hogne Moe.

Han forteller at dramaturg Ola E. Bøe ved Det Norske Teatret har utfordret Prøysenhuset til å synliggjøre teaterdelen av Alf Prøysens arbeid.

Full fart

Nede i Kusvea er kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig, i full gang som regissør for syngespillet «Ei pølse i julestria». Tretti – førti mennesker jobber opp mot premièren.

– Det er dette som er bra. Vi fikk hjelp til å hente snø på Sjusjøen, i går stilte en med traktor for å skyfle snøen utover – og skuespillerne hjalp til. Nå blir det fart på dette her, det er jo dette vi ønsket oss; et sted for gode teateropplevelser, sier Asle Berteig.

- «Prøysenhusteateret» er en ny satsing i Ringsaker kommune. Vi gikk til Erik Ulfsby (teatersjef ved Det Norske Teatret), som sitter i «Prøysenhusrådet», og spurte om hvordan vi kunne samarbeide, forteller Asle Berteig.

Han sier at formålet er å lage en teaterarena for ungdom, et sted de kan spille med voksne, både amatører og profesjonelle. Som eksempler på skuespillere som har en slik bakgrunn nevner han eksempelvis Anders Baasmo Christiansen, Lars Erik Holter og Tom Styve.

Mer samarbeid

I dag er samarbeidet opprettet – og teater skal bli en viktig del av Prøysenhuset.

– Dette er en del av Prøysens arbeid som er undervurdert, og vi ønsker nå å satse mer på teater; både vil vi produsere selv og handle inn, sier Hogne Moe.

Han trekker fram sist sommers forestilling «Semikolon» (Arild Halvorsen/Benjamin Kippersund) som et godt eksempel – og sier at han gjerne vil ha mer samarbeid om teatersatsingen.

– Andre kan også komme til oss for å spille teater, sier kunstnerisk leder ved Prøysenhuset, Hogne Moe.

Torsdag er det start for «Ei pølse i julestria» (Faldbakken/Lystrup/Berteig) i Kusvea, og i helga presenteres forestillingen «Den vesle bygda som glemte at det var jul» (Prøysen).

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke