20. aug
Victoriahaven: Har vært et sted for de gode opplevelsene.
 
Satset Victoriahaven for stort for Hamar?
Hamars beste: Det er neppe noen restaurant i Hamar som har satset så ambisiøst som Victoriahaven. Og så gikk det galt.

Publisert: 13.feb.2017 15:36
Oppdatert: 14.feb.2017 11:42

Betyr det at Victoriahaven for god for Hamar? Er det ikke et stort nok publikum her som er villig til å betale for høy kvalitet? Og feilbedømte restaurantledelsen sitt publikum?

Slike spørsmål reiser seg etter at det søndag kveld ble klart at Victoriahaven var konkurs. Dermed har Hamar mistet sin beste restaurant. Siden åpningen i oktober 2015 har Victoriahaven toppet HAs liste over «beste besøk» på de ukentlige mattestene. Fredagen denne uka vil en annen restaurant ligge på toppen. Og det er flere gode å gå på; både Basarene og Stortorvet gjestgiveri er flotte steder. Men den som var aller best, er stengt.

«Med sin seksretter er Victoriahaven med på å skape en ny standard i Hamar», het det i HAs restaurant-anmeldelse i oktober 2015, kort tid etter åpningen.

Og spenningen var stor. For hva var dette social dining-konseptet som de nye driverne innførte? Og ville ikke en seksretter være i drøyeste laget, ikke minst for lommeboka?

Mange benyttet da også anledningen til å sjekke. Og fikk gleden av å oppleve at champagnekorken ble åpnet med sabel, at flere retter ble ferdigstilt ved bordet, og at et fire timers måltid ble en sammenhengende nytelse. «Et unikt prosjekt i Hamar, med super service og noen strålende smaksopplevelser», lød dommen i HA i oktober 2015.

Hvite vanter

Og kanskje var det litt for supert til å kunne vare? Kanskje var det litt for mange servitører i virksomhet, selv om det var ganske lekkert når alle kom med sine hvite vanter, og hver eneste kniv og gaffel ble plassert i nøye tilrettelagt posisjon.

«Blant de seks rettene er det nærmest umulig å peke på favoritter», het det i HA. «Kanskje er det kamskjellene stekt på saltstein ved bordet, servert med en bisque som er bortimot uimotståelig. Eller tortellini med innbakt kalvelegg; det er kanskje uhøflig å supe i seg hver dråpe, men noen ganger må det bare skje.»

måtte skynde seg

685 kroner kostet seksretteren i starten. Det var mange penger, men det virket ikke dyrt for det en fikk. Det virket nærmest rimelig.

«Her må vi skynde oss å gå flere ganger, for denne prisen er nødt til å øke raskt», var det en som bemerket da vi sto ute på fortauet etterpå, i svarteste oktoberkvelden i 2015, men vi så lyst på framtida likevel. For her hadde Hamar fått en skikkelig topprestaurant.

Og joda, prisen økte litt etter hvert, og antall servitører ble færre, men det synes ikke å ha gått avgjørende ut over kvaliteten.

Inntil søndag kveld. Da var det slutt.

stille perioder

«Siden vi hadde høy kvalitet, så var det kostbart å drive i perioder med lite folk», kommenterte Hanne Linderud i mandagens HA. Hun påpekte at «ujevnhet med noen stillere perioder er årsak til at det ikke gikk.»

«Vi gjorde det kanskje litt for stort», uttalte styreleder Emil Tømmerdal Nordby i lørdagens HA.

Eller glemte de at de var i Hamar?

For det kostet å gå ut for en seksretter på Victoriahaven. Selv med forsiktig vinvalg var det ikke til å unngå at regningen kom på godt over 2000 kroner for to personer.

Til gjengjeld ble det en opplevelse å leve en god stund på.

Hvem Kommer nå?

Men det blir spennende å se hvem som nå kommer til å drive restaurant i Victoriahaven. Det skumle er om sporene skremmer; er det noen som nå våger å satse tilsvarende etter det som nå har skjedd?

Joda, det må vi tro det vil være. For hamarsinger blir stadig bedre vant til at lista legges høyt når de skal ut og spise. Det er ikke mange år siden Pepperkværna var aldeles alene i toppsjiktet. Og mye har skjedd siden den gangen.

Men ikke nok til å holde liv i Victoriahaven.

Geir Vestad

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke