18. aug
SKAFF MEG EN SYNDER: Fra Teater Innlandets oppsetting i 2012 med (fra venstre) Anne Bolette Stang Eng, Ole Christian Gullvåg og Kristine Welde Tranås,
 
Savner Prøysen-teater
Prøysen-forestillingen «Skaff meg en synder» ble en suksess i 2012. Nå planlegger regissør og manusforfatter Morten Joachim en nyoppsetting til neste år.

Publisert: 17.jul.2017 12:40
Oppdatert: 17.jul.2017 12:43

I 2006 startet Morten Joachim og en gruppe skuespillere å eksperimentere med uteteater under Prøysenfestivalen. I 2008 ble det første Prøysenspelet framført. I 2014 ble uteversjonen av «Trost i taklampa» et av høydepunktene i jubileumsåret. 2015 ble det foreløpig siste utespelet satt opp.

– Det er klart jeg savner å lage Prøysen-teater, sier Morten Joachim. – Det var jo en del av livet mitt i ti år. Og det ga meg anledningen til å gjøre et dypdykk i Prøysen tekster.

Ute og inne

Under festivalen i 2012 ble forestillingen «Tia og timen» spilt utendørs på spilleplassen ved Prøysenstua. Da var det allerede klart at Teater Innlandet samme høst skulle sette opp en omarbeidet innendørsversjon av stykket med tittelen «Skaff meg en synder».

Det er denne innendørsversjonen som Morten Joachim nå har lyst til å finne fram igjen. Selv håper han å kunne spille det på Fremad – lokalet der Alf Prøysen selv startet, og der Teater Innlandet hadde sin første forestilling høsten 2012.

– Premièren på Fremad ble nok et av mine kunstneriske høydepunkter, sier Morten Joachim.

Senere ble forestillingen spilt på ny av Teater Innlandet i 2014, og den ble da også vist på Det Norske Teatret.

Unge skuespillere

Neste års påtenkte oppsetting vil Morten Joachim gjøre sammen med Knut Erik Engemoen. Etter planen skal det bli en helt ny forestilling med nye unge skuespillere fra området.

Ifølge Morten Joachim er det ikke avgjort om forestillingen skal bli en del av Prøysen-festivalen neste år, eller om det vil bli en uavhengig oppsetting.

De fire ungdommene Ragna, Ingeborg, Pær og Hjalmar står alle på kanten av voksenlivet. Via svette danselokaler, måneskinnsturer med og uten sykkel og med og uten dame og hembrent, skaffer de seg sine første erfaringer med et voksenliv som slett ikke ser helt greit ut», het det om stykket i HAs anmeldelse i 2012. «Og hva med drømmene og lengslene og lidenskapene? Er det rom for dem?»

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
REGISSØR: Morten Joachim ønsker å sette opp en ny versjon av «Skaff meg en synder».
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke