25. aug
 
Se - sånn blir Prøysenstjerna
Prøysenstjerna er på plass ved Prøysenstua, og er godt synlig fra E6.

Publisert: 25.jun.2014 12:12
Oppdatert: 25.jun.2014 14:45

I hele dag har det vært hektisk virksomhet ved Prøysenhuset på Rudshøgda med å klargjøre Prøysenstjerna slik at den kan reises og vises for alle. Klokka 13 i formiddag var alt klart for å reise den store stjerna. I kveld vil den lyse opp og er lett synlig fra E6.  

Da stjerna skulle festes og heises på plass viste det seg at tresokkelen hadde utvidet seg slik at mannskaper måtte i gang med høvel for å få stjerna på plass. Men litt før klokka 13 startet heisingen.

Hogne Moe spilte saxofon fra lasteplanet på en bil på plassen mens stjerna ble heist til værs. Den rager 37 meter over bakken.

Initiativtager Hans Christian Medlien var tydelig stolt da stjerna var på plass.

Prøysenstjerna som skal stå ved det nye Prøysenhuset blir spesiell på alle mulige måter. 

- Det finnes mange stjerneskulpturer, men ingen med den spesielle korsformen som Prøysenstjerna vil ha, sier kunstner Linda Bakke.

Hun har studert en rekke ulike skulpturer med stjerneform, men har ikke sett eksempler som er utformet slik det nye E6 monumentet kommer til å bli. Bakke forteller at det var lett å la seg inspirere i løpet av designprosessen.

- Alf Prøysen har mange stjernemetaforer i sine tekster. Han var opptatt av både det jordnære og dagligdagse, men også opptatt av det åndelige og høye, sier kunstneren.

Synlig fra E6
Prøysenstjerna blir i underkant av fire meter høy, tre meter bred, og bestå av 14 tagger. Stjerna er produsert av Molstad Modell og Form i Moelv, og består av epoksy og glassfiber. Den ble montert på en 27 meter høy søyle som er leveret av Moelven Limtre, og med innvendig hvit belysning skal den bli godt synlig fra E6 forbi Prøysenhuset.

 

 
GODT SYNLIG: Slik vil Prøysenstjerna se ut når den lyser.
Visualisering: Tobias Nordvik
Kunstner: Linda Bakke
KLAR: Hans Christian Medlien og hans medhjelpere er klare til å reise Prøysenstjerna på Rudshøgda.
FOTO: JENS ERIK JENSRUD.
MÅTTE HØVLES: Sokkelen til Prøysenstjerna hadde utvidet seg slik at mannskaper måtte i gang med høvel for å få stjerna på plass.
FOTO: JENS ERIK JENSRUD
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke