18. aug
 
Seilte til Middelhavet – syklet hjem igjen
Kameratene Tobias Ørsnes og Sigurd Cottis Hoff bestemte seg for å kjøpe seilbåt mens de var på studietur i Frankrike. Manglende erfaring til sjøs var ingen hindring.

Publisert: 16.aug.2017 12:09
Oppdatert: 16.aug.2017 12:58

De to gikk sammen på ski- og klatrelinja på Folkehøyskole i Sogndal. Under en studietur i Sør-Frankrike bestemte de seg for å kjøpe en seilbåt da de kom hjem, og reise tilbake. I fjor sommer seilte de sørover.

– Det var egentlig ikke noe vi hadde tenkt lenge på eller hatt en drøm om. Men vi så vi hadde muligheten, og tok den, forteller Ørsnes.

Kjøpte båt over telefon

Ingen av de to hadde erfaring fra hav eller seilbåt fra før. Læringen skjedde underveis.

– Vi hadde ikke peiling på båt. Vi visste ikke hva vi skulle se etter eller noen ting. Jeg hadde aldri vært ombord i en seilbåt, forteller Ørsnes.

– Den første båten vi så på var i Bergen. Der bor onkelen min, og han har seil verden rundt, så da tenkte vi at vi kunne ta med han. Så han ble med og ga oss en liste over ting vi burde se på. Men den i Bergen var ikke bra. Hadde ikke onkelen min vært med, hadde vi sikkert slått til.

Litt senere kom de over en båt som lå i Kristiansand.

– Vi hadde ei liste, så vi visste at «det» og «det» måtte være i orden, men vi visste jo ikke hvordan det skulle se ut, så vi bare spurte om det var i orden. Da det var det, så slo vi til.

Krysset Biscaya

Turen gikk først til Danmark, så videre sørover. Etter å ha krysset Biscaya seilte de gjennom Gibraltarstredet og inn i Middelhavet. Da Hoff måtte hjem for å ta eksamener, ble Ørsnes igjen og seilte aleine.

syklet hjem

Planen var å selge båten og kjøre hjem på motorsykkel han skulle kjøpe for pengene.

– Vi hadde hatt noen motorproblemer underveis, så vi fikk en mekaniker til å se på båten og fortelle oss hva vi måtte skifte. Han var mer overrasket over at båten gikk enn at den ikke gikk, så salg ble vanskelig.

Sykkelen de hadde hatt med, kom til sin rett. 30 dager tok det Ørsnes å sykle de 3108 kilometerne fra Marseille og hjem til Hjellum.

– Jeg var ikke så godt trent til å sykle etter å ha seilt et år. Men det gjelder å lytte til kroppen, så går det som regel bra, sier han.

møtt på Tante Gerda

Etter å ha syklet gjennom Frankrike og Luxemburg, Tyskland, Danmark og Sverige, ble han nylig møtt av venner og familie på Tante Gerda.

– Det er godt å være tilbake til ordentlig seng, bad og ikke minst kjøkken, sier Ørsnes. Og han har ingen umiddelbare planer om nye eventyr.

– Først må jeg få litt penger på kontoen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke