17. aug
skumle karer: Sjefredaktør Carsten Bleness (t.v.) og kulturredaktør Geir Vestad forbereder seg til et dykk ned i HA-lesernes innsendte krimnoveller fram til påske. Foto: Trond Lillebo
 
Send inn ditt bidrag
Går du med en krimforfatter i magen, eller i hodet? Synes du at du har en god idé til en krimnovelle? Nå har du sjansen til å få den på trykk.

Publisert: 17.feb.2017 17:24
Oppdatert: 13.mar.2017 08:24

Hamar Arbeiderblad innbyr alle interesserte til å skrive en kort krimnovelle. De beste novellene skal trykkes i HA i tilknytning til påskeuka. For påsken er høytid for litterær krim her til lands.

Kravet til novellen, er at handlingen skal utspille seg i Hedmark. Og novellen må være kort, på opptil 10.000 tegn. Ut over det, er det fritt fram for spennende kriminelle opplegg.

Det er romanene som bærer krimutgivelsene. Men krimnovellen er også en form som blir stadig mer populær. Det ser en blant annet av at det nå foreligger flere årvisse samlinger av krimnoveller, som framfor alt utgis til påske.

Særnorsk påskekrim

Så hvorfor liker vi så godt å lese krim spesielt i påsken?

– Påskekrim er et norsk begrep som ikke noe annet land har maken til, sier Nils Nordberg, landets fremste kjenner av krimlitteratur.

– Det har vært gjort forsøk på å lansere et lignende begrep i Sverige, men uten at det har fått noe særlig gjennomslag, forteller han.

Grunnen til at påskekrim-tradisjonen har vokst seg så sterk her til lands, har sammenheng med nordmenns mange fridager i påsken, sier Nordberg.

– Og aller mest henger det nok sammen med den norske tradisjonen med å dra til fjells i påskeferien. For da må en jo ha med seg noe å lese.

Bergenstoget plyndret

Det påpekes også gjerne at krimromanen «Bergenstoget plyndret i natt» fra 1923 er avgjørende for en norsk påskekrimtradisjon. Romanen ble utgitt av pseudonymet Jonathan Jerv; bak navnet skjulte seg forfatteren Nordahl Grieg og forleggeren Nils Lie – som senere slo seg ned på Dusgaard på Ring.

For å lansere boka lørdag før palmesøndag i 1923, annonserte Gyldendal utgivelsen med en stor overskrift på avisenes førstesider, som om togrøveriet var en nyhetssak. Det heter at det var dette grepet som ga støtet til fenomenet påskekrim. I denne romanen utspiller også handlingen seg på fjellet i påsken.

Men det er ikke noe krav til handlingen i HAs påskekrimkonkurranse. Her er det fritt fram.

SLIK GJØR DU

Novellen må være på maks 10.000 tegn (med mellomrom).

Handlingen må utspille seg i Hedmark.

Det er fritt for alle å delta.

Send inn ditt manus på mail til kultur@h-a.no

Siste frist for å sende inn er 29.3.

De beste novellene settes på trykk i forbindelse med påsken.

En jury vurderer alle novellene og det venter premie for vinneren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke