19. aug
 
Sjelden opplevelse
Det Norske Kammerorkester besøke Hamar, og invitertede like godt med Hamar sine håpefulle, nemlig Hedemarken barne- og ungdomsorkester.

Publisert: 05.nov.2017 21:53
Oppdatert: 06.nov.2017 16:32

Orkesteret feirer 40 år, og gjestet Hamar som eneste sted utenom å jubilere i Oslo. Det ble det en meget variert og feststemt kveld, med musisering på høyt nivå. Ungdomsorkesteret fikk æren av å være med i åpningen, og deltok i Händels «Concerto Grosso, op. 6, nr. 7». Allerede her ble det klart hvor energisk Det Norske Kammerorkester er, og det virket som de unge strykere fra Hebu fikk et realt løft i dette samspillet.

En god utfordring

Sunniva Ødegaard og Alice Boersma (begge 12 år) spiller fiolin, og ville egentlig ikke innrømme at de var stolte.

-Det var gøy, vi øvde i Operaen i Oslo på lørdag, forteller de.

-Det var et ganske vanskelig stykke, forteller Alice, mens Sunniva skyter inn:

– I hvert fall det lengste!

– Vi lærte at vi måtte bruke mer bue noen steder, og så måtte vi ikke være så beskjedne. Vi skulle bare dytte unna disse proffe og ta oss en bolle i pausen, forteller Sunniva.

Jentene virket med rette litt «høye», etter denne sjeldne og lærerike opplevelsen.

Energisk og intens

For det er ikke et hvilket som helst orkester de fikk være sammen med. Det Norske Kammerorkester viste seg som et meget profesjonelt og spennende orkester. Wagners «Forspill fra Tristan og Isolde» ble utført med sårhet og en fantastisk seig energi, noe som gikk igjen gjennom kvelden.

Wagner ble avløst av modernisten Eivind Buene, og i «Langsam og Schmachtend» kom knirkelyder og glidetoner fram istedenfor vakre melodilinjer. Stykket er en utfordring, både for orkesteret og tilhørere, og var uten tvil fascinerende å følge med på.

Samspillet med Truls Mørk i Schumanns «Cellokonsert i a-moll» var fortreffelig, og det var imponerende å se hvordan det ble musisert tett, selv uten dirigent. Mørk var i slag, og de ble utvekslet flere fornøyde blikk mellom solist og orkesteret underveis.

Finalen med Bartóks «Divertimento for strykere» tok pusten fra enhver. Intensiteten i dette verk var en klasse for seg. Publikum var enormt fornøyd, og med rette. Med musikk fra barokken til modernismen, presentert av både de unge lovende og de profesjonelle, ga en god opplevelse søndagkveld.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke