20. aug
 
Her kommer mjøskunsten
100 flytende fargeblyanter ved Koigen, interaktivt mjøskart med kunstnerisk POI, kalkstein med protese og visir. Snart kommer mjøskunsten til deg.

Publisert: 07.mai.2018 16:53
Oppdatert: 07.mai.2018 16:57

1 2016 ble 12 utvalgte kunstnere med Mjøsa som fellespunkt i livet satt i samme båt. og seilt rundt Mjøsa ei uke. Slik ble det unike «Mjøsa – et kunstprosjekt» sjøsatt. Etter to år med Mjøsa i hodet nærmer de 12 seg deadline for sine tolkninger av innsjøen, dens historie og historier. 10. septbemberblir det galleri av hele mjøsdistriktet, til lands, strands og vanns. For som et kunststykke i seg sjøl har alle tre mjøsfylkene og alle kommunene med strandlinje klart å seile i samme båt.

- Og det er jo ekstra viktig, nettopp i våre dager, som fylkessjef Randi Langøigjelten sa, da smaksprøver ble presentert på Koigen i går. Hun liker også prosjektets dobbeltfunksjon. Ikke bare skal 12 kunstnere tolke Mjøsa, de skal også bli minnet på sin tilknytning til den, og ha den med videre i sitt virke enten de bor her eller der.

dobbeltvirkning

– Det kjenner jeg stemme. Etter to års intens jobbing med mjøsområdet som tema har jeg ikke bare gjenoppdaga hjemstedet mitt, jeg merker også at jeg tar det med videre i kunsten, sier yngstemann om bord, Ida Roterud Amundsen, modøl med Oslo som base. Hun er født samme år som verdensveven, 1989, og dermed ble hennes bidrag ble «Mjøsa State of Mind», et interaktivt kart stappfullt av referanser både til det store og det nære, som en personlig hommage til heimlandet, med videoer, stills, og tekster knyttet til hvert P.O.I. Kartet legges på veven og havner til sist i Kunstbanken.

sprek kunst

Akkurat hvor de forskjellige kunstverkene blir presentert er foreløpig ennå litt hemmelig. I går avslørte prosjektledelsen at fargeblyantene blir Marianne Stranger fra Hamars verk og skal sjøsettes på Minnesund og fløtes til Koigen. Offentlig er det også at Ansgar Ole Olsen fra Kolbu jobber med kalkstein fra Jessnes. Den blir statuer med protese eller visir og presenteres først på hans side av Mjøsa, så kommer de hitover. Jana Winderen fra Stange skal presentere sitt verk på Gyrud gård, som huner fra. Og slik får alle kommunene som er med verk å stille til i eller nær Mjøsa, og publikum en anledning til å bli kjent med Mjøsa gjennom kunst.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke