19. aug
Jubilerer: Hanne Lillebo er daglig leder for Rolf Jacobsen-festivalen i jubileumsåret, her i Jacobsens leilighet i Skappels gate.Foto: Mattis Røhne
 
Skal lese Jacobsen minutt for minutt
Det er tiende gangen det skjer, og programmet er det største noensinne. Onsdag åpner årets utgave av Nordisk poesifestival Rolf Jacobsen-dagene.

Publisert: 07.mar.2017 06:31
Oppdatert: 07.mar.2017 06:35

Blant de rundt 30 programpostene på årets festival, er det også klart for minst én verdenspremière. For første gang i historien skal nemlig samtlige dikt fra Rolf Jacobsens «Samlede dikt» leses høyt – fra perm til perm. Tretten ulike lesere skal delta i arrangementet, og hver av de tretten skal lese én diktsamling.

«Rolf Jacobsen minutt for minutt» er arrangementet kalt, litt i slekt med NRKs gjennomsynging av hele den nye samleboka, eller Skibladner minutt for minutt.

Og det kommer til å ta sin tid. Lesningen starter klokka ni om lørdagsmorgenen, og ifølge festivalens daglige leder Hanne Lillebo vil den vare fram til halv seks-tida om kvelden. Så kan folk droppe innom når de vil, og være tilhører så lenge en ønsker. Det skjer i Strandgata 51, det som gjerne kalles Gokjøp-hjørnet, som også skal fungere som festivalkontor under årets festival.

en dag ekstra

Den første Jacobsen-festivalen ble arrangert i 2007 i forbindelse for 100-årsdagen for Rolf Jacobsens fødsel.

Fra 2011 har festivalen vært årlig. Det betyr at det er 10-årsjubileum i år, selv om det er den niende festivalen.

Årets festival har fått en dag ekstra, og starter allerede onsdag. For 8. mars er Rolf Jacobsens bursdag, og den måtte naturlig være med på festivalen. Dermed blir det bursdagsfeiring i Hamar Teater onsdag 8. mars, mens den offisielle åpningen blir 9. mars.

I år er det Kut Ødegaard som holder festivalforelesningen, med tittelen «Rolf Jacobsen – katolsk poet». Festivalforelesningene har stått sentralt på alle festivalene, men handler i år mer direkte om Rolf Jacobsen enn tidligere.

Vesentlige lyrikere

Det gjelder også mange andre av de sentrale programpostene at de er nært knyttet til Jacobsens diktning. Blant annet vil avslutningsforestillingen bestå av Jacobsen-dikt som Lise Fjeldstad framfører til musikk av Geir Løvold og Kåre Nordstoga.

På festivalen vil en rekke vesentlige nordiske lyrikere delta. En av headlinerne er Ann Jäderlund, nominert som svensk kandidat til Nordisk råds litteraturpris. Mens Øyvind Berg er årets festivalpoet og vil delta på en rekke ulike arrangement.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke