26. aug
NY BOK: Helene Guåker er klar med ny bok om kort tid;
 
Skam og åpenhet
«Farvel alle hemmeligheter» er tittelen på Helene Guåkers nye bok. Her vil hun lufte ut i det som ikke har latt seg snakke om, enten det gjelder skam, trakassering eller overgrep.

Publisert: 01.aug.2018 12:32
Oppdatert: 01.aug.2018 12:54

14. august blir det slippfest for hennes første diktsamling for voksne. Senere i høst utgir hun enda ei ny bok; da blir det for ungdom. Det blir også Helene Guåkers åttende bok på åtte år. Det er en utgivelsestakt som ikke mange kan vise maken til.

– Å gi ut dikt er noe jeg har drømt om lenge, sier hun. – For jeg liker å prøve ut det jeg ikke kan.

Selv om det fortsatt er et par uker til boka foreligger, har den allerede vakt oppsikt, ikke minst gjennom sin åpent uttalte seksuelle tematikk.

– Da jeg begynte å skrive, tenkte jeg at ingen skulle lese det.- Men jeg innså snart at skal alt kunne sies, må det bli brutalt. Slik må det bare være.

– Jeg prøvde først å skrive fra et felles kvinne-vi, sier hun.

– Det varte til konsulenten min lurte på hvor Helene var i det. Da skjønte jeg at jeg bare måtte kjøre på med mitt eget.

seksualitet, ikke erotikk

– Selv synes jeg ikke det er erotiske dikt, sier hun. – Men de handler jo om seksualitet og kroppslige tabuer. Og tenk hvordan språket har utviklet seg, og hvordan det har blitt en helt annen åpenhet om det som tidligere ikke kunne snakkes om. Menstruasjonen var blant det skambelagte; jeg husker jeg skammet meg så fælt da jeg fikk mensen. Og når en ikke kan prate om det, blir det enda verre. Men nå er det blitt mulig å prate åpent om det som skjer. Vi har blitt langt mer åpne i samtalen om kroppen, sier hun.

Raseri

Samlingen er delt i tre, forteller hun. – I første del ligger et veldig sinne, et raseri mot det som er skjedd mot meg og damer generelt. I andre del går sinnet over i noe mer eksistensielt, mer følelsesladd og mindre politisk. I tredje del sniker politikken seg inn i hverdagen igjen.

– Det er ikke et feministisk kampskrift, sier hun. – Det er viktig for meg at det feministiske får sin plass. Men jeg vil også ha muligheten til å sparke i ulike retninger. Og det er ikke bare mennene som får svi.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke