19. aug
Erik Jacobsen: Er blitt selveste 17. mai-mannen på Sagatun.Foto: Trond Lillebo
 
Skapt en ny tradisjon
Det er ikke alle som klarer å skape en ny 17. mai-tradisjon, men det har Erik Jacobsen gjort.

Publisert: 08.jun.2011 06:30
Oppdatert: -

Det er ikke alle som klarer å skape en ny 17. mai-tradisjon, men det har Erik Jacobsen gjort.
17. mai-feiringen på Sagatun er blitt en ny nasjonaldagsinstitusjon i Hamar. I løpet av tre år er dette blitt et arrangement som veldig mange sørger å få med seg. Og de koser seg om kapp der oppe på Sagatun, ikke bare på grunn av eggedosisen og Ragnar
Dyresen som Bjørnstjerne Bjørnson, men av hele arrangementet.
«17. mai-feiringen har mistet mye av sin egentlige grunntanke. Det blir for mye is, pølser og ballonger og for lite om frihetsdagen og Norge som selvstendig nasjon,» uttalte idéskaperen Erik Jacobsen til HA før årets Sagatun-feiring.
Til daglig er han «eiendomskonge» på Hamar, gjennom Hamar Eiendomsforvaltning, som eier en rekke eiendommer i byen. Men 17. mai sørger han for at nasjonalfølelsen svulmer på et av Hamars mest tradisjonsstolte steder, der Arvesen og Anker i 1860-årene drev Norges første folkehøgskole.
«Da jeg kjøpte hovedvillaen i det gamle folkehøyskoleanlegget som kommunen eier resten av, begynte jeg å interessere meg for hva som skjedde da skolen ble etablert,» fortalte han til HA.
«Sagatun ble snart et knutepunkt for tidens elite, «alle» var her: Bjørnstjerne Bjørnson, Ivar Aasen, Hulda Garborg, A.O. Vinje, Nina og Edvard Grieg. Bygningene leies i dag ut til kontorer, leiligheter og et brukerstyrt senter. Det hadde vært en idé, eventuelt i samarbeid med kommunen, å sette både husene og hageanlegget tilbake til opprinnelig stand, og tatt det i bruk til noe som gagner allmennheten. Gjerne kulturformål.»
Og det vil også være en idé som fenger i Hamar. For er det noe som får Hamar-følelsen til å bruse, så er det nettopp den gloriøse Sagatun-historien, da vi liksom sto midt i den nasjonale åndskampen.
Så etter at arrangementet på Stortorget 17. mai er over, går borgerne i mer eller mindre tog til Sagatun, der vertskapet og et 100-talls medhjelpere steller i stand hagefest med historiske tablåer og selvpisket eggedosis, for det synes de hører med til 17. mai-feiringen.
Egentlig er det en bragd bare det, å få 1.500 mennesker hvert år til å spise eggedosis, som ingen egentlig har spist de siste 30 årene, men som egentlig er litt godt likevel.
Det er godt, i hvert fall når omgivelsene er de rette. Og på Sagatun 17. mai er de tydeligvis kjemperette. Og det har Erik Jacobsen sørget for.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke