18. aug
Nyt musikken: Både Elton John, statsminister Erna Solberg og publikum ser ut til å være i trygge hender under fredagens konsert.Foto: REUTERS/Jonathan Alcorn
 
Skjerper sikkerheten
Innlandet politidistrikt skal sørge for at publikum føler seg trygge under fredagens store konsert.

Publisert: 28.jun.2017 21:02
Oppdatert: 29.jun.2017 06:21

Senest i mai ble en konsert i Manchester med Ariana Grande utsatt for et terrorangrep, og i tidligere i år ble en engelsk 19-åring tiltalt for å planlegge et terrorangrep i forbindelse med en Elton John-konsert. Sammenlignet med fjorårets Sting-konsert blir dermed beredskapen skjerpet, men kultursjef Morten Midtlien bedyrer at tiltakene først og fremst er til for at publikum skal føle seg så trygge som mulig.  

– Vi er opptatt av at disse tiltakene ikke skal oppleves som skremmende. Dette er et positivt ladet arrangement med veldig mange gjester, og vi skal legge til rette for at arenaen blir en trivelig plass å være. 

– Samtidig må man gjøre visse grep som sikrer at vi kun tar imot dem som kommer til konsert med gode hensikter. 

STATSMINISTERBESØK

Arrangørene kan ikke gå inn i detaljer rundt sikkerhetstiltakene, men Midtlien forteller at samtlige som skal inn på arenaen vil bli undersøkt. 

Denne uken ble det dessuten klart at statsminister Erna Solberg skal delta i arrangementet. Dermed blir beredskapen ytterligere skjerpet. 

– Vi har tett kontakt med både politiet og Statsministerens kontor, og vi har gode planer knyttet til hennes besøk, uten at vi ønsker å gå ut med hvordan vi løser det. Vi gleder oss til å få besøk av statsministeren, sier Midtlien.

VISITERING OG PATRULJER

I en pressemelding opplyser Innlandet politidistrikt følgende om beredskapen:

– Politiets ansvar er å sørge for sikkerhet og trygghet for innbyggerne før, under og etter konserten på Hamar. Vi velger å iverksette noen flere sikkerhetstiltak knyttet til dette arrangementet, både synlige og usynlige. Fra vår side er dette forebyggende tiltak for å unngå uønskede hendelser sier Pål Erik Teigen, leder av plan- og beredskapsseksjonen i Innlandet politidistrikt. 

De forteller videre at de synlige sikkerhetstiltakene fra politiet side vil være at de har flere uniformerte politipatruljer i området, at de kan visitere eller sjekke om personer har med seg gjenstander som kan bli brukt til å skade andre og at politiet vil være synlig bevæpnet.

– Politiet må alltid planlegge ut fra hva vi vet, eller har grunn til å anta. Dette er krevende vurderinger, og vi må alltid ta høyde for uønskede hendelser. Vi jobber selvsagt aktivt med informasjonsinnhenting og følger nøye med hele tiden, og vi vil raskt reagere om noe skulle skje opplyser Teigen, som ønsker å understreke at det ikke foreligger noen konkret trussel mot konserten. 

– De som skal på konserten har ingen grunn til å oppleve usikkerhet, vi skal gjøre vårt for at det blir en flott kveld og en stor musikkopplevelse for alle som kommer til Stortorget og Hamar fredag 30. juni avslutter Pål Erik Teigen. 

Kultursjef Morten Midtlien påpeker at beredskapen først og fremst er til som et forebyggende tiltak. 

– Vi har flinke folk med oss. Politiet er meget godt forberedt og vi føler oss sikre på at publikum blir godt ivaretatt, sier han.

KOM TIDLIG

Arrangørene skal ta imot rundt 10.000 mennesker i forkant av konserten, og kultursjefen forteller at de har klare retningslinjer for hva som kan- og ikke kan medbringes inn til konsertarenaen.

– Folk kan ikke ta med seg bikkja, paraply, stoler eller andre unødvendige ting. Man får heller ikke med seg store vesker, bager eller sekker inn til konsertområdet, opplyser han. Midtlien understreker at det er ekstremt viktig at folk følger retningslinjene. På den måten unngår man lange køer ved innslipp. 

– I fjor gikk det knirkefritt, men i år skal enda flere folk inn. I tillegg er konserten flyttet en time tidligere på kvelden. Dermed blir det ekstra viktig at folk kommer tidlig, og at folk kommer som seg selv med kun det som er absolutt nødvendig av personlige gjenstander, sier Midtlien og fortsetter: 

– De som har spesielle behov kommer inn med det de trenger hjelpemidler, og på arenaen har vi et vertskap som vil ivareta alle, sier han. Midtlien bedyrer samtidig at publikum må sørge for å møte opp tidlig.

– Det tar 120 minutter å slippe inn 10.000 mennesker, og da er det klart at man blir stående lenge i kø hvis alle skal inn samtidig. Det hadde vært utrolig kjedelig hvis mange går glipp av store deler av konserten, sier Midtlien. 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke