18. aug
STORELGEN: Slik så det ut da den 10,1 meter høye elgen ble prøvemontert i Kina. Kunstneren er Linda Bakke fra Stange. Foto: Petter Kveseth
 
Skogens blanke konge
Snart vil skogens brune konge møte sin overmann. Linda Bakkes speilblanke elg er snart på veg fra Kina.

Publisert: 17.des.2014 06:32
Oppdatert: 17.des.2014 06:38

Skulpturen Storelgen er snart ferdig laget i Kina.

- Prøvemonteringen gikk bra. Nå skal den høypoleres, så den blir speilblank på overflaten, forteller kunstner Linda Bakke.

- Det gir en morsom effekt, perfekt for å ta selfies, sier hun.

Deretter er Storelgen klar for å shippes til Norge med båt i januar/februar.

- Det tar to måneder på containerskip før den er fremme, forteller Bakke.

Og vel i havn i Norge, blir elgen satt på lager, fram til Bjøråa rasteplass er ferdig. Når elgen skal sveises sammen for godt og monteres opp i Stor-Elvdal i løpet av sommeren, kommer seks kinesere for å gjøre jobben, med kran.

TRAFIKANTOPPLEVELSER

Linda Bakke har vært over i Kina én gang for å delta i produksjonen av elgen.

- De er utrolig dyktige. Det handler ikke bare om lav pris, men om at de har lange tradisjoner for denne type håndverk og for store, monumentale, figurative verk, forteller hun.

Allerede i 2010 startet hun med skisse for Storelgen. Den er det tredje leddet i Statens vegvesens prosjekt «Trafikantens opplevelser». De første to var utviklingen av elgportalen og de hundre fargerike elggevirene som er montert langs vegen gjennom Østerdalen.

- Det har vært en lang prosess med Storelgen, men Sparebanken Hedmark kunstfond har gitt to millioner i gave for å få produsert skulpturen, forteller Bakke.

«BRUKSKUNST»

Det 10,1 meter høye landemerket skal fungere som mental oppmerksomhetsvekker, spesielt for trafikanter på langtur. Det skal bedre trafikksikkerheten i området.- Den er så høy for å slå rekorden, «Mac the Moose» som står i Alaska og er 9.7 meter, forteller Bakke.

At kunsten får et «brukspreg» ved å fungere som trafikksikkerhetstiltak, er hun veldig fornøyd med.

- Det er optimalt, midt i blinken for meg. Det oppfyller mange funksjoner. Håpet er at elgen blir en milepæl og et referansepunkt, noe folk snakker om og har lyst til å stoppe ved, der den vil stå på hovedrasteplassen midt mellom Oslo-Trondheim. Her kan man ta en pause, strekke på beina, motvirke trøtthet - og forhåpentligvis unngå ulykker.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke