18. aug
FØRSTE SKOLETIME: Skolekinolærer Martin Svennæs hadde sin første time på Hamar kino i går. Her sammen med Jonas Lundsveen (14), som spiller i 80-millionersfilmen «Løvekvinnen», og 10. trinn på Ener. Foto: Remi Laakso
 
Skolekinolærer’n
Martin Svennæs er kanskje landets første skolekinolærer. – Jeg har i alle fall ikke hørt om andre, sier kinosjef Espen Jørgensen. Første skoletime var i Sal 2 i går.

0
Publisert: 21.sep.2016 07:11
Oppdatert: 21.sep.2016 07:14

Det startet med opprop, og som i klasserommet måtte elevene reise seg og hilse på lærer’n.

Elevene kom fra Ener ungdomsskole, og de kom for å se «Løvekvinnen», løse oppgaver – og framføre sine oppgaveløsninger. Ekstra stas for 10.-klassingene var det selvsagt at en av elevene, Jonas Lundsveen spiller i filmen – og at undervisningen startet med at lærer’n intervjuet Jonas (Arvid i filmen) om å være med i innspillingen av en åttimillionersfilm.

Trengte hjelp

Martin Svennæs er svært filminteressert, han er kåret til Hamars ivrigste kinogjenger – og som ungdomsskolelærer startet han et skoleprosjekt knyttet opp mot film, nærmere bestemt serien «Hunger Games». Det ble en suksess. I tillegg har Martin jobbet for Hamar kinos egen festival, «Hamarama».

Nå hadde kinosjefen behov for mer hjelp med festivalen, samt at han ønsket seg en nærmere tilknytning til skolene. Slik ble Martin Svennæs ansatt i en tjue prosent stilling, i ett års engasjement, mens han fire av fem dager fortsatt underviser på Børstad ungdomsskole.

Første dag

Skolekinolærer’n hadde sin første undervisningsdag i går, Ener ungdomsskole ønsket et opplegg knyttet til «Løvekvinnen», og fra i dag er døra til «klasserommet» åpen for klasser og skoler som ønsker å bruke film opp mot et undervisningsopplegg. Prisen er å løse billett for elevene til filmen, til redusert pris.

Neste post på den foreløpige timeplanen er et opplegg knyttet til Roald Dahl-jubileet, hvor «SVK – Store Vennlige Kjempe» vises, og hvor elever fra to barneskoler skal bidra med å lage tegninger som skal stilles ut i kinoen.

Vil synliggjøre muligheten

– Vi ønsker å synliggjøre muligheten for bruk av film i skolesammenheng, det er poenget med denne delen av Martins jobb, sier kinosjef Espen Jørgensen.

I går fikk elevene prøve seg på karakterstudie, diskutere «annerledes» og «skjønnhet», diskutere filmomtale, og lage et dagboknotat, med utgangspunkt i en scene i filmen «Løvekvinnen».

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
AKTUELL: Eva og Gnisten i storfilmen «Løvekvinnen» – på timeplanen for Ener ungdomsskole. Foto: Filmkameratene
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke