24. aug
En sann Historie: Isak Tørud har hovedrollen som Christian Gulbrandsen i Harabakkgutten – Skriket fra mors liv. Stykket har premiere ved Furu Skole 11. august. Foto: Henrik Langgård
 
Skriket fra mors liv
Egil Enemos bok om Harabakkgutten blir teater. Ringsaker Teater setter opp forestillingen på Furu skole. Premieren er satt til 11. august.

Publisert: 05.jun.2018 07:04
Oppdatert: 05.jun.2018 07:04

– Ulf (Storbekk) hadde lyst til å lage et teaterstykke av boka mi, så han spurte om jeg hadde lyst til å lage manus, Det ville jeg ikke, så da ble det Halvor Olestad som tok på seg jobben med å lage manuset. et manus som Anders Kippersund har bearbeidet, sier Egil Enemo.

– Kan du fortelle litt om bakgrunnen for historien?

– Jeg har brukt alt jeg har funnet av kildemateriale. Det er Riksarkivet, botsarkivet og Statsarkivet. Boka er på nesten 300 sider, så jeg har brukt alt tilgjengelig materiale. Noe står i originalskrift, noe er modernisert, sier Enemo.

Harabakkgutten handler om Christian Gulbrandsen. Han vokste opp på den vesle plassen Harabakken i Veldre i Ringsaker. Han var en kriminell, og i løpet av sitt 24 år lange liv var han blant annet inne på tukthuset, og botsfengslet. Gulbrandsen endte sitt liv på Harabakken i 1857 ved den offentlige skarpretterens hånd. Han ble den siste som ble henrettet i Ringsaker.

Manuset var for langt

Stykket heter Harabakkgutten – Skriket fra mors liv. Det er Anders Kippersund som har regien for oppsetningen, og HA fikk et par ord med regissøren.

– Støtte du på noen hindringer eller utfordringer da du skulle bearbeide manuset?

– Først og fremst så har Olestad her laget et altfor stort manus, ler Kippersund.

– Jeg har så god fantasi, vet du, skyter Olestad inn.

– Det ligger igjen tre manus i det opprinnelige manuset. Det jeg har tatt ut her er det fjerde, sier Anders Kippersund.

– Vi satt tre punkter som hver av oss ville bevare, så har jeg prøvd å ta hensyn til det. Det blir til at jeg velger ut det jeg må ha fokus på i en sånn historie. Det er veldig mye fakta, men også mange tolkninger og meninger i boka, som gjør den interessant å lese, legger Kippersund til.

En smakebit på boka

– Dette teaterstykket her er på mange måter en teaser på boka, Stykket forteller overhodet ikke hele historien. Det er gjort en kjempejobb her, sier Anders Kippersund.

Harabakkgutten har urpremiere ved Furu skole den 11. august. Rollen som Christian Gulbrandsen er det Isak Tørud som har. Regi er ved Anders Kippersund, musikk ved Ulf Storbekk, og manuset er ved Halvor Olestad. Det blir i alt fire forestillinger.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke