17. aug
Forfatter: Jens Olai Jenssen, bosatt i Hamar, var fra 1994 til 2012 sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad. I 2016 utga han boka «Fyrtårn for kunnskap og innovasjon» – om Høgskolen i Gjøvik og vegen inn i NTNU. Nå har han skrevet om Johan Castberg.
 
Skriver om banebryter
Johan Castberg var en forkjemper for mødres og barns rettigheter, for arbeidervern, allmenn stemmerett, jord til husmenn og arbeidere. Nå har Jens Olai Jenssen skrevet bok om ham.

Publisert: 27.nov.2017 13:44
Oppdatert: 27.nov.2017 13:56

Johan Castberg er en av dem som sto helt i front for å skape et mer solidarisk samfunn.

– Han betydde mye for norsk samfunnsutvikling i en fase da velferdsstaten var i emning, sier Jenssen.

«Johan Castberg var sosialpolitisk pioner og nasjonal strateg for utvikling av velferdsstaten. Han var Norges sosialminister og samtidens mest kontroversielle politiker. Han ildnet sine meningsfeller og var inderlig forhatt av sine politiske motstandere», heter det i boka «Et brennende hjerte», med undertittel «Sosialpolitisk pioner og velferdsstatens banebryter».

Lokal interesse

Boka «Et brennende hjerte» er ifølge forfatteren ikke en ren biografi, men en kombinasjon av biografi, tidsskildring og politisk historie.

I tillegg er det ei bok av stor lokal interesse. For Johan Castberg flyttet til Hamar som ung radikaler i 1887. Da var han allerede godt kjent med familien Anker på Sagatun. Senere giftet han seg med Karen Anker, og Katti Anker Møller ble hans svigerinne, forteller Jenssen.

Her er også mange glimt fra den lokale historien, som det store landsarbeidermøtet i Hamar i 1888, der Castberg «tømret ut sitt politiske prosjekt», som Jenssen sier, og revolusjonsfesten på Gjøvik året etter. Det er disse to fortellingene som åpner boka. For dette var ei tida da Hamar sto helt sentralt i åndskampen her til lands, og med Sagatun-miljøet som et sentrum. Boka legger heller ikke skjul på Castberg og castbergianerne som svært omdiskuterte – «dypt elsket og inderlig hatet», som det heter i boka.

PERSONLIG

– Det har vært et stort arbeid, men jeg synes det har vært spennende, sier Jens Olai Jenssen, som tidligere har skrevet flere artikler om Castberg og kretsen rundt ham.

– I dag tar vi så mange sosiale rettigheter og fellesskapsløsninger for gitt. Og vi tenker ikke på dem som kjempet dem fram, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke