19. aug
Svarer på kritikken: Teatersjef Janne Langaas mener redaktørene har en stor del av skylden for en laber kulturdebatt.Foto: Jens Erik Jensrud
 
Skylder på kulturkutt
Teatersjef Janne Langaas innrømmer at hun har vært litt passiv i kulturdebatten, men mener samtidig at nedprioritering av kulturstoff i avisene er det største problemet.

Publisert: 04.nov.2015 06:19
Oppdatert: 04.nov.2015 07:05

Hamar Arbeiderblads sjefredaktør Carsten Bleness lørdagskommentar «Vi trenger synlige kulturledere», som sto på trykk 31. oktober, har fått Teater Innlandets sjef Janne Langaas til å reagere. I en lengre kronikk i dagens debattsider sender hun ballen tilbake, og hevder avisenes nedprioritering av kulturjournalistikk er problemet.

«Hvor er kritikerne som har innsikt i og kunnskap om kunst, og ikke bare refererer en teaterforestillings innhold eller beskriver fargene på et maleri?» skriver Langaas.

Vanskelig å bli anmeldt

«Bør vi kreve at teatersjef Janne Langaas med jevne mellomrom klarer å få nasjonal medieomtale på sine forestillinger?» skriver Carsten. Langaas mener det er urimelig.

– Jeg har lyst til å si at jeg er helt enig i at kulturdebatten er ganske laber i landet her. Det mener jeg, og det er fint at han tar opp det. Samtidig tenker jeg at det er vanskelig å få gode kritikker. Vi ser at osloavisene nesten ikke beveger seg ut av Oslo, fordi de ikke har penger. Når Carsten sier at vi burde ha oslopressen på besøk, er ikke det fordi vi ikke forsøker, men fordi det er nedjustering og kutt i kulturbudsjettene i alle aviser. Og det synes jeg er ganske synd, sier Langaas.

– Vi ser det spesielt på premierer som ikke er på Hamar. Vi har trøbbel med å få Østlendingen og GD til å være med oss over fylkesgrensen. Det er ikke fordi journalistene ikke vil, men fordi det ikke finnes midler, sier Langaas.

Blir passiv av fokuset

– Du skriver at du alltid er tilgjengelig på telefon hvis journalistene ønsker en kommentar. Hva med å ta initiativet selv og delta aktivt?

– Det er sjelden vi går ut i avisen, og lager en ny sak. Det tenker jeg at vi godt kan være med på. Og vi kan sikkert bli bedre på det. Men samtidig er det ikke jeg som er journalist her. Jeg skal lage teater. Min agenda er at også avisen har et ansvar for å holde kulturdebatten varm. Jeg kan kjenne på at jeg har vært litt passiv, for det er så sjeldent noe i avisen som har med et kritisk blikk på kultur å gjøre, sier Langaas.

SE OGSÅ DEBATT SIDE 16

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke