20. aug
Badeglad ku: - Det å bruke humor i en slik sammenheng er effektfullt og riktig i forhold til det mangfold av brukere som Ankerskogen har, skriver juryen om Marius Dahl og Jan Christensens skulptur døpt «Sehnsucht».
 
Slik blir kunsten i Anker'n!
Berghyller, en svevende nautilus og en badeglad ku er kunstverkene som skal underholde badeglade hamarsinger i nye Ankerskogen svømmehall.

Publisert: 05.feb.2013 12:59
Oppdatert: -

I dag kunne publikum for første gang få en titt på vinnerbidragene i kunstkonkurransen til Ankerskogen svømmehall. Kunstutvalget ønsket en monumental markør utenfor selve inngangspartiet, og falt til slutt for kunstnerduoen Marius Dahl og Jan Christensens kunstprosjekt. Kua, som bærer navnet «Sehnsucht», har svømmeføtter på tre av kløvene og en badering rundt magen. Skulpturen er planlagt støpt i bronse og lakkert med klare farger.

- Kunstutvalget ønsket et kunstprosjekt som tilfører kvaliteter utover det rent bygningsmessige. Kunstutvalget ønsket ambisiøse kunstverk som vekker oppmerksomhet og som på en god måte skaper identitet til Ankerskogen, skriver juryen i begrunnelsen.

- Utrykket er humoristisk og iøynefallende. Verket leker med assosiasjoner til monumentale bronseskulpturer og har klare referanser til flere kjente verk i kunsthistorien. Tittelen Sehnsucht peker på et tysk uttrykk som forenklet kan oversettes med en form for lengsel. Kuas lengselsfulle blikk inn mot svømmehallen er her en relevant tolking.

Svevende nautilus
I selve bassengområdet ønsket Kunstutvalget et kunstverk over golvarealet mellom barnebasseng og glassvegg mot friskvernsenteret. Kunstverket vil bli synlig fra det ”tørre” restaurantområdet og inngangspartiet gjennom en glassfasade. Her var det Laila Kongevold fra Kråkerøy som trakk det lengste strået.

- Verket består av en rekke kuler i rustfritt, syrefast stål som til sammen danner en nautilusform, hvor det gylne snitt er et bærende element, forteller Kongevold.

Juryen kaller arbeidet «visuelt slående på en poetisk og sublim måte».

- Det er lett å tenke seg til at kulene som henger fra taket vil skape spennende refleksjoner av sine omgivelser og innbyrdes. Lyset vil falle på kulene og reflekteres rundt i rommet og kulene vil speile og forvrenge kropper og omgivelser som speiler seg i de. Ideen med en nautilus form er en enkel kunstnerisk idé som fungerer etter intensjonene. Ideen kan lett bli litt banal, men gjennomført på den måten Kongevold legger opp til, hvor formen er mer diffus og hvor kulene henger i forskjellige høyder, så kan det fungere.


Berghylle i foajeen
Marius Dahl og Jan Christensen vant også konkurransen om kunst på vegg i inngangspartiet, Verket, kalt «Kink», består av en integrert sittegruppe og en vegg formet som en stilisert, bølgende form som følger veggens lengderetning. Tittelen referer til det engelske ordet kink som betyr brett eller fold.

- Assosiasjonene går lett til landskapsformer rundt i distriktet og spesielt kalksteinsformasjoner i Mjøsregionen, og Mjøskalk, forteller Marius Dahl.

Juryen mener berghyllen som dramatisk deler formen danner spennende sittemuligheter for ventende gjester til Ankerskogen.

- Arbeidet er svært iøynefallende og visuelt. Kunstplanen viser til muligheten for sittegrupper langs veggen. Dette har kunstnerduoen løst på en elegant måte hvor sitteplassene er integrert som på en berghylle langs hele veggen. Kunstverkets form vil på en spennende måte endre seg gjennom døgnet ved belysning fra forskjellige vinkler og med forskjellige lyskilder, dagslys eller kunstlys. Dette vil gjøre arbeidet til en spennende dimensjon som endrer seg over tid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke