25. aug
kulturhuset: Om politikerne følger Busteruds oppskrift, kan det bli bare drøyt 100 millioner å låne.ILLUSTRASJON: VANDKUNSTEN
 
Slik er regnestykket
Hvordan skal Kulturhuset finansieres? Her er ordfører Einar Busteruds oppskrift.

Publisert: 11.jun.2011 08:42
Oppdatert: -
Hvordan skal Kulturhuset finansieres? Her er ordfører Einar Busteruds oppskrift.
Denne uka fikk Kulturhuset i Hamar en prislapp. Snaue 619 millioner lyder den på. Og det høres ut som mye penger. Men dette er ikke det som kommunen skal betale, understreker Busterud.
For fra de 619 millionene er det mye som kan trekkes fra. Ifølge rådmannens innstilling gjelder dette blant annet:
• Momsrefusjon på 80 millioner.
• Spillemidler på 6 millioner.
• Bruk av kulturhusfonds og andre fonds på 80 millioner.
• Tomteverdi på 156 millioner som er betalt.
• Salg av Sangens og Musikkens Hus til 18 millioner.
• Tilskudd fra Hedmark fylkeskommune på 15 millioner.
I tillegg kommer statstilskudd på 93 millioner kroner til Teater Innlandet, enten i form av investeringstilskudd eller husleietilskudd. Dette blir ikke avgjort før i oktober.
Om en ikke regner med dette tilskuddet, blir det altså, ifølge rådmannens regnestykke, 336 millioner som må lånes. Men Einar Busterud ser for seg en løsning for en del av denne summen også. For han opplyser at kommunen ligger an til å få et ekstraordinært utbytte fra Eidsiva på 165 millioner. Dette er ikke noe som ligger i rådmannens innstilling til formannskapet, men det er en mulighet - hvis politikerne vil, påpeker Busterud.
Og med det er det 200 millioner igjen å låne, uten at en har regnet inn noe statstilskudd. Om en regner inn et tilskudd på 93 millioner, er det drøyt 100 millioner igjen.
- Etter min mening er ikke dette noen vanskelig utfordring for Hamar kommune, sier Busterud, som mener at den reelle prisen for kulturhuset blir langt lavere enn det som motstanderne opererer med.
- Jeg tror heller ikke at noe kulturhus i Norge er bygget med så stor egenkapital som det vi legger opp til, sier Busterud. For om en regner med 15 prosent statlig finansiering, er det langt lavere enn ved de fleste tilsvarende bygg. - Det er også lagt inn 40 millioner reserve i beløpet, og det er tatt med kostnader som kommunen ikke vanligvis legger inn i byggeprosjekter. Vi har med andre ord gjort dette «dyrere», sier Busterud.
- Det er heller ikke gratis å ikke bygge, påpeker Busterud. For uten et kulturhus, vil kommunen stå overfor flere andre prosjekter som må gjennomføres:
• Sangens og Musikkens Hus må erstattes og nye lokaler kreves. Dette krever alene en investering på 50-60 millioner.
• Biblioteket trenger en kraftig opprustning, større vedlikeholdsoppgaver er utsatt og biblioteket må forberedes for en ny mediehverdag. Dette kan også komme opp i 50-60 millioner.
• Ungdomshuset på Sea Side må rehabiliteres.
Samlet kommer også disse kostnadene på godt over 100 millioner kroner.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke