17. aug
VIGELANDS TEGNING: Slik så han for seg fonteneskulpturen som var bestilt som en gave til Hamars 50-årsjubileum i 1899. Tegningen fines på Statsarkivet i Hamar.
 
Slik var gutten tenkt
Gustav Vigelands tegning av det som skulle bli Triangelgutten i Hamar viser at skulpturen var tenkt å være nærmere seks meter høy, og gutten skulle holde en stor orrhane i armene. Men slik skulle det ikke bli.

Publisert: 12.des.2016 18:39
Oppdatert: 12.des.2016 18:56

Det er tidligere statsarkivar Per Øivind Sandberg som på Statsarkivet i Hamar har funnet fram til Vigelands opprinnelige skisse, datert 27.1 1899. Gustav Vigeland var i starten av sin karriere, da Gunerius Flakstad, eier av Hamar Bryggeri og Hamars rikeste mann, bestilte en fonteneskulptur som en gave til byens 50-årsdag i 1899. Men giveren og Vigeland kom ikke helt til enighet, og krangelen førte til et oppgjør hos magistraten i Hamar. Det er derfor papirene har endt i Statsarkivet.

Krangel

Ifølge Vigelands opprinnelige skisse skulle gutteskulpturen være 1,72 meter høy, fra isse til fotsåle. Sokkelen skulle være på nærmere fire meter. Så Vigeland hadde nok tenkt den mer monumental enn den ble.

Men det var mye å være uenige om. Blant annet gjaldt det hvor skulpturen skulle plasseres; Stortorget var foreslått som åsted, for det var tydelig at dette var tenkt som selveste Hamar-skulpturen, med Hamar-symbolet orrfuglen som sentralt element. Og det var på Stortorget den først ble satt opp.

Et annet emne til krangel, var at kommunen mente at fontenen ville forbruke for mye vann. Det ble regnet ut at det ville gå med 10 kubikkmeter per time, og at den ville ta altfor mye av vannreserven.

rettssak

Men den store striden sto om leveringen av bronseskulpturen. Bestilleren ønsket den klar til jubileumsfesten i mars 1899. Men det ble for kort tid, så løsningen ble å sette opp en gipsfigur til jubileet.

Prisen ble satt til 1.800 kroner. Men når skulle den betales? Gunerius Flakstad ville vente til bronseskulpturen var levert, men Vigeland ville ha penga med det samme. Det ble rettssak av det, som Flakstad vant, og saken ble ordnet.

Men kanskje var uenigheten en grunn til at Vigeland bestemte seg for å sløyfe orrhanen undervegs.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke