23. aug
FLAGSTAD-FEIRING: Flagstadfestivalens kunstneriske leder Bjørn Simensen føler de oppnådde det de kom for i onsdagens møte i Kulturdepartementet.foto: BJØRN FRODE LØVLUND
 
Søker om Flagstad-pris i millionklassen
Går det som Bjørn Simensen og Ragnhild Nyhus håper og ønsker, blir det i 2013 utdelt en internasjonal Kirsten Flagstad-pris i millionklassen.

Publisert: 27.jan.2011 07:57
Oppdatert: -

Onsdag var de to på besøk i Kulturdepartementet, sammen med stortingsrepresentant Thor Lillehovde. Å lansere tanken om en internasjonal Flagstad-pris var noe av det som sto på programmet i møtet med statssekretær Lubna Jaffery Fjell. Og selv om dette ikke var et møte der de kunne vente konkrete løfter, konkluderer de alle tre med at de føler de fikk positiv respons på det de kom for å legge fram.
- Jeg er veldig godt fornøyd, og har en god følelse, sier Ragnhild Nyhus.
- Jeg har vært med på en del slike møter, og opplever dette som et av de klart mest positive, sier Thor Lillehovde.
- Det er også klart at vi må tenke stort når det gjelder Kirsten Flagstad. Og det er vi jo ikke så vant til på Hedmarken.
- Jeg synes vi oppnådde de tre tingene vi kom for, sier Bjørn Simensen, Flagstadfestivalens kunstneriske leder.
- For det første ønsket vi å lansere ideen om en internasjonal Kirsten Flagstad Minnepris. Så innen 1. april skal vi sende inn en søknad til departementet.
På spørsmål om hvor stor prisen skal være, sier Simensen at den i hvert fall «må være i millionklassen». Til sammenligning er den internasjonale Ibsenprisen, som ble etablert av regjeringen i 2007, på 2,5 millioner kroner.
- Men den internasjonale Ibsen-prisen utdeles årlig. Flagstad-prisen vil i første omgang være en enganspris i forbindelse med jubileet i 2013, sier Simensen.
- Det som det dreier seg om, er å løfte Kirsten Flagstad opp i den klassen hun hører hjemme, også her til lands. Prisens størrelse må avspeile hennes storhet, sier Ragnhild Nyhus.
Det andre de ønsket å forsikre seg om i onsdagens møte, var å få aksept for at departementet er med på jubileet i 2013, slik at Kirsten Flagstad-jubileet blir så å si autorisert, og også på dette punktet synes de at de oppnådde det de ville.
- Det er viktig å ha et mandat som er forankret i det norske styringssystemet, sier Simensen.
Og på den bakgrunn kan han allerede nå love at festivalen i 2013 skal bli «en heidundrende fest, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt».
Og det er det mange som skal bidra til, ifølge Simensen. Så nå venter samtaler med både Nasjonalbiblioteket, Den Norske Opera og Ballett, Metropolitan og Covent Garden, som er blant institusjonene Simensen ønsker nærmere samarbeid med.
- Og det er Hamar som skal være sentrum, sier han. - Det vil bli arrangementer andre steder også, men det vi må sørge for i Hamar, er at det er festivalen her som skal bli den største og beste.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke