10. des
i oslo: Mari Silje Samuelsen spiller i Kulturkirken Jacob i dag, men kommer dessverre ikke til Hedmarken i denne omgang. Foto: Kaja Bruskeland
 
Mari Silje Samuelsen solo i stormen
Det koker rundt fiolinist Mari Silje Samuelsen, som allerede har gode salgstall å vise til med soloplata «Nordic Noir». Å takle all oppmerksomheten uten bror Håkon ved sin side er uvant.

Publisert: 21.sep.2017 07.25
Oppdatert: 21.sep.2017 10.04

– Jeg merker at vi ikke er to, sier Mari Silje, som helt siden 4–5 års alder har spilt i tospann med cellist og storebror Håkon Samuelsen, som la opp karrieren i år. Lillesøster satser friskt videre, og nå er det høyt tempo med platelansering og konserter i Berlin, Hamburg, København, Oslo og London.

HER kan du lese alle ukens anmeldelser.

– Det å spille er én ting, og vi har jo spilt hver for oss tidligere. Men når det står på som verst, som nå, så har vi alltid vært to om det. Kan ikke beskrive det på noe annen måte enn at jeg står alene i stormen, sier Mari Silje på telefon fra Berlin, og legger til at hun føler seg veldig heldig som får så mye oppmerksomhet.

Hun ber om å få ringe opp igjen. Flere vil ha en bit av fiolinisten fra Ringsaker

– Beklager! Det koker her!

gode signaler

På en fin putrende høstsuppe-aktig måte, vel å merke. Albumet føk rett til toppen på itunes-lista over klassisk musikk i Norge og i England, bare en liten uke etter plateslipp. Det tyske avisa Die Welt beskriver henne som en av de viktigste instrumentalistene i Skandinavia og skriver om plata at; nå kan høsten komme – «mit der schönen Geigerin»; den vakre fiolinisten.

Apple Studios har laget et eget «nordisk krim-rom» i forbindelse med lanseringen. Det satses tydelig på Mari Silje, som for enkelhet har kutta ut mellomnavnet når hun er utenlands.

lyden av krim

Ideen til å lage en plate med temaet «nordisk noir» kom ut fra søsken-samarbeidet, så plata er altså ikke helt uten innflytelse fra bror Håkon, som faktisk også spiller på 9 av 12 spor.

– Vi ønsket å ta tråden videre fra den forrige plata vår, «Pas de deux» hvor vi gjorde filmmusikk av James Horner. Men vi ville dra det mer hjemover.

«Nordic Noir» har blitt en populær merkelapp på den skandinaviske krim-bølgen som har fått mye oppmerksomhet og anerkjennelse internasjonalt.

– Både Håkon og jeg leser mye krim og ser på skandinaviske krimserier, som har blitt utrolig bra. Så vi tenkte; hva med å ta et dypere dykk ned i musikken som er bak? Hva er «Nordic Noir», og hvordan låter det?

«broen»-musikk

Mari Silje tok opp telefonen og ringte til flere nordiske filmkomponister bl.a. Uno Helmersson, mannen bak «Broen»-musikken, og Frans Bak som har skrevet musikken til «Forbrytelsen».

– Vi fikk med oss alle sammen, sier Samuelsen, som beskriver essensen av uttrykket som motsetningsfullt. Bildene og musikken sier ulike ting, det er vakkert og skummelt samtidig.

– Vi har ikke hentet noe fra TV-seriene direkte, da blir det jo mer «coverspilling». Så det er noen nye verk, og noe er skrevet til meg, hvor jeg har fått rom selv til å improvisere inn egne ting.

I tillegg er det med originalverk blant annet. a av Arvo Pärt, som jo kan kalles en slags «far» til denne mer «nedstrippa» varianten av klassisk musikk.

passe kommers

Så hva syns Mari Silje selv om resultatet?

– Den har en spennende klangverden. Jeg ville få til en moderne vei som appellerte bredt, uten å bli for kommerst, og der har jeg klart å treffe bra.

Mari Silje går med andre ord en spennende høst i møte. Og snart kommer Broen sesong 5, for selv om det ikke alltid blir mye tid til TV-titting er fiolinisten klar:

– DET skal jeg få med meg!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke