25. aug
Krimforfatter: Paula Hawkins har levert en mesterlig krim i det lille formatet.Foto: Kate Neil
 
Sommer-vinner
To par og en skilt kvinne støter sammen i ulike konstellasjoner. Det lukter trøbbel lang veg.

Publisert: 11.jun.2015 08:58
Oppdatert: 11.jun.2015 09:01

Det hører med å ha en krimroman i feriebagasjen. I år er det mange som kommer til å ta med seg Paula Hawkins psykologiske spenningsroman «Piken på toget».

I hjemlandet USA har den solgt to millioner på et halvår. Det gjør den til en av de raskest selgende voksenbøkene noensinne. Her til lands er forlaget Bazar i gang med å trykke nytt opplag etter bare ei drøy uke. Hittil er boka solgt til 40 land, og DreamWorks har skaffet seg filmrettighetene.

Lite format

Selve opplegget for handlingen er ganske så begrenset i omfang. Men innen sitt beskjedne format er det en oppsiktsvekkende velkonstruert krim det handler om. Det er forholdet mellom tre kvinner og to menn som står i sentrum. Hovedpersonen Rachel har vært gift med Tom, som nå er gift med Anna. I et av nabohusene bor Megan og Scott. Så blir Megan funnet drept. Men hvem har gjort det?

Slik er utgangspunktet for dette ganske så kompakte dramaet om ekteskap og utroskap. Det spesielle er for det første hvor finurlig romanen er konstruert. For det andre hvordan søkenen etter sannhet – å få vite og avsløre det skjulte – ligger som en drivkraft bak det som skjer.

I fylla

Utfordringen for Rachel, er at hun glemmer det meste hun gjør i fylla. Og siden hun stadig er full, blir det etter hvert mye å ikke holde styr på.

Til gjengjeld prøver Rachel å konstruere sine egne historier. Hun tar samme tog til samme tid hver dag. Og i et av husene langs linja, like ved der hun selv bodde, lever hun seg inn i livene til paret som bor der. I bildet av dem projiserer Rachel alt som hun selv hadde drømt om i sitt eget liv, og som gikk skeis. Men hva skjer når også drømmebildet en dag knuses?

Mesterlig

«Piken på toget» er Paula Hawkins’ første thriller, men hun har et imponerende grep om spenningsoppbyggingen. Det er herlig for en gangs skyld å komme over en krimroman der den psykologiske spenningen og mordgåten går sammen i en stram og kompakt helhet, uten all verdens bipersoner og forflytninger i tid og rom. Her er alt konsentrert om den evig gjentatte togturen, den samme husrekka, og det lille persongalleriet. Men denne romanen trenger ikke mer for at spenningen er like tett fra første til siste side. Og ikke før har du ant hvem morderen er, så blir spillet slått over ende og snudd på hodet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke