25. aug
NY FESTIVAL: Lars Anders Tomter (57) startet Risør Kammermusikkfest, nå er han i gang med et nytt prosjekt, Fjord Classics i Sandefjord. Her er han på Stortorget i Hamar, foran Trondheim Symfoniorkester under øving fredag. Foto: Remi Laakso
 
Sparket i Risør, ny festival i Sandefjord
Lars Anders Tomter (57), en av verdens beste bratsj-spillere, ble sparket fra Risør kammermusikkfest etter 27 år. Nå starter hamarsingen en ny festival i Sandefjord, sammen med en annen kar fra Hamar, Truls Sanaker (59).

Publisert: 16.jun.2017 20:12
Oppdatert: 16.jun.2017 20:27

– Vi fant tonen, og tenkte vel at to hamarsinger måtte kunne få til dette her, sier Truls Sanaker, som i dag er direktør for Vestfoldfestspillene. Han hadde fulgt nøye med på hva som skjedde i Risør, at stjernene Leif Ove Andsnes, Henning Kraggerud og Lars Anders Tomter forlot skuta. Han registrerte at Tomter luktet på nye muligheter, at han hadde vært i Åsgårdstrand – og så tok han kontakt – og spurte om de ikke kunne samarbeide. Slik ble det.

Ble sagt opp

– Jeg har aldri forstått hva som skjedde da jeg ble sagt opp med øyeblikkelig virkning i Risør, sier Lars Anders Tomter.

– Men jeg hadde allerede invitert et knippe toppmusikere, som jeg da ble bedt om å avlyse. Jeg ba dem i stedet følge meg videre, men på det tidspunktet ante jeg ikke til hva. Nå gjenoppstår festivalen jeg har ledet i 26 år som en fugl Føniks i Vestfold!

Det ble først bestemt at det ikke skulle være noe Risør kammermusikkfest i 2017, og så ble det ombestemt. I år blir det to kammermusikkfestivaler; Fjord Classics i Sandefjord 27. juni til 2. juli, og tolv mil lenger sør, Risør kammermusikkfest 28. juni til 2. juli.

Unikt

– Kammermusikkfestival er en helt egen type organisme, som fyller festivalbegrepet med mer mening enn alle andre som kaller seg festival, sier Lars Anders Tomter.

– Fordi dette er initiert og drevet av musikere, som involverer andre musikere – og i løpet av en uke settes musikerne sammen i utallige konstellasjoner. Alle spiller med alle, alt som skjer, det skjer der og da – og det unike er at det aldri skjer igjen. Dette er det helt motsatte av de fleste andre festivaler, som er bookingfestivaler.

Fjord Classic har de store navnene på plakaten, både nasjonale og internasjonale, og Lars Anders Tomter er sikker på at han igjen lykkes.

Truls Sanaker, direktøren for Vestfoldfestspillene, sier at interessen er stor, og at forventningene i Sandefjord er skyhøye. 27. juni er det åpning.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke