21. aug
Spencer Davis Group: Bilde fra 1966, samme år som de spilte på Ådalsbruk. Øverst fra høyre Muff Winwood, Pete York og Steve Winwood. Nederst Spencer Davis med plaster i skallen, men det skyldtes ikke opplevelsen på Fløta.
 
Spencer Davis gikk av etter et kvarter
I juli 1966 var engelske Spencer Davis Group hovedattraksjon på festplassen på Fløta. Men konserten varte kun et kvarter, før bandet gikk av scenen. For da var den i ferd med å bli stormet av publikum.

Publisert: 02.aug.2017 13:07
Oppdatert: 02.aug.2017 13:19

Festplassenes historie på Hedmarken interesserer mange. Fra 50-årene og i flere tiår framover hadde ungdommen sine møtesteder på steder som Festplassen i Vallset, Aslasletta i Brumunddal, Brandsrudsletta i Romedal, Kynnbrua i Våler og altså Fløta på Ådalsbruk.

Fløta-samling

Den som har best oversikt over det som skjedde spesielt på Fløta, er Ulf Michaelsen, som vokste opp like i nærheten. Faren var kasserer i arrangementskomiteen. Selv er Ulf født i 1956 og var for ung til å komme inn, men den åtte år eldre broren var gammel nok.

De senere årene har Ulf Michaelsen samlet masse stoff om det som skjedde på Fløta. Blant annet har han utarbeidet en komplett oversikt over bandene som spilte der fra 1964 til 1970. Tidligere har han utgitt en artikkel om Fløta i Løten historielags årbok «Lautin». Men han har som mål å utgi historien om festplassen på Fløta i bokform.

– Jeg husker det var noe stort det som skjedde der, sier han.

– Og jeg husker fortsatt hvordan det var som det gikk et sus over hele bygda da Pussycats kom med sin toetasjes røde London-buss.

Spencer Davis Group

Blant de dramatiske kveldene på Fløta, var den gangen i juli 1966 at Spencer Davis Grop kom på besøk. Det var satt opp ni busser fra Hamar til Fløta. En av dem som var til stede, var Stig Holden fra Hamar.

– Det må ha vært flere tusen der, sier han. – Stemningen ble snart så høy at folk bare tøt inn på scenen.

Ifølge en artikkel i HA om det som skjedde, ble en av musikernes ledsagere slått ned da han prøvde å holde igjen. Politi og vakter hadde sin fulle hyre med å demme opp for presset fra massene.

Da, midt i «Georgia on my mind», ga bandet følgende klare beskjed: Når publikum selv overtar scenen, har vi ingenting her å gjøre. Resolutt gikk musikerne av scenen, fikk med honoraret i en plastpose, slengte seg i bilene og kom aldri mer til Løten.

Men det er nok aldri blitt glemt av dem som var der.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke