22. aug
KOMMER: Merete Bø (til venstre) er av mange beskrevet som Norges vinekspert nummer en. Lørdag kommer hun til Hamar vinfestival. Her sammen med Kari Innerå, som hun har skrevet den kritikerroste boka «Innerå
Bø» sammen med.Foto: Sune Eriksen
 
Smaks-mester på Hamar-besøk
Lørdag kommer en mester av smak til Hamar. Merete Bø (41) skal presentere «Vin til norsk mat» under Hamar vinfestival.

Publisert: 23.okt.2017 16:08
Oppdatert: 23.okt.2017 16:25

Hun har kommet til semifinale i VM for vinkelnere (blant de 12 beste i verden), hun har vunnet nordisk, hun er flere ganger norgesmester, hun er vinspaltist i Dagens Næringsliv, hun står bak flere bøker – og det var hun som sa at en Romanée-Conti 2012 til 35.000,- var «verdt hver krone».

Til helga arrangeres Hamars aller første vinfestival. Tom Theodorsen er mannen som personlig satser flere hundre tusen på å dele sin lidenskap med andre vininteresserte. For noen hundrelapper får vi et glass i hånden og tilgang på to hundre viner, og ikke minst møte med flere av Norges aller beste vineksperter.

En av dem er Merete Bø. Hun kommer til Hamar kulturhus med vin og matsmaksprøver.

HER kan du lese mer om festivalen.

Kombinasjoner

– Litt sjokolade, jordbær, bringebær, hvit geitost og kanskje litt spekeskinke. De som kommer, skal få teste kombinasjoner, og slik skal de få en aha-opplevelse. Det er viktig å få oppleve at noe passer og noe passer ikke. Wow-effekten er alltid morsom, folk får en liten åpenbaring. Det danner seg en tredje smak, som opphøyer både maten og vinen. Men også er det kombinasjoner som absolutt ikke fungerer, to gode ting trenger ikke å passe sammen, sier Merete Bø.

– Hedmark kalles gjerne for Norges matfat. Hva slags mat forbinder du med Hedmark?

– Hmm … Da tenker jeg på pultost.

Syrah

– Og hva slags vin velger du til pultost?

– Nei …, jeg har prøvd mange, men ingen fungerer.

– Det er jo jakttid, elgjakt er stort i Hedmark. Skal vi prøve oss med elg, har du noe som kan passe?

– Elg! Fantastisk! Ikke mest utpreget viltsmak, kanskje, som for eksempel reinsdyr, men elg er enkelt å kombinere med vin. Jeg tenker Rhône-dalen og druen Syrah. Fantastisk i kombinasjon med viltkjøtt. Men ikke server maten med tyttebær!

– Fiender, er de, vin og tyttebær?

– Ja. Jeg elsker tyttebær, men det må ikke serveres til vin.

Champagne, selvsagt

– Skal vi prøve oss med noe annet i Hedmark, Hamar har jo Norges beste fiskehandler, og det er jo hummertid, er det ikke?

– Fiskehandler?! Hummer? Nei, det hadde jeg ikke tenkt på. Men, ja, hummertid, og da trenger vi en hvit burgunder, men ikke for kraftig, ikke med kraftig eikepreg. Chardonnay finnes jo i hele verden, og en god Chablis passer godt til hummer. Og champagne, da, selvsagt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke