25. aug
En akevisitt: Hvor mange folk de har hatt innom på de 23 årene, er det ikke tall på. Men Gotmar Rustad regner med at det har passert 150.000 for en god stund siden. Foto: Trond Lillebo
 
Spiller nr. 3.000 i dag
Da Gotmar Rustad spilte «En akevisitt» for første gang 5. juni 1993 på Løiten Brænderi, hadde han ikke drømt om at han skulle fortsette med det de neste 23 årene. Og ingen vet når det ender.

0
Publisert: 07.jun.2016 11:55
Oppdatert: 07.jun.2016 12:00

På formiddagen i dag er det klart for nok et jubileum for Gotmar og «En akevisitt». Da spilles forestilling nummer 5.900. Av disse har Gotmar Rustad spilt 3.000. Med det er han den mann i verden som har spilt en enmannsforestilling desidert flest ganger. I tillegg har «En akevisitt» lenge vært Norges mest spilte teaterforestilling.

sju Skuespillere

Hittil er det sju skuespillere som har dratt på seg kostymet til laboranten og de andre karakterene. Det startet med Gotmar Rustad og Lars Erik Holter, som spilte hver sin forestilling på åpningsdagen 5. juni 1993. Den gangen var planen å spille hele sommeren. De vurderte også muligheten for å ta fram igjen forestillingen ti år senere, når alle ville ha glemt den.

Men slik skulle det ikke gå.

– At det skulle finnes et marked utenfor lokalmiljøet, var den store overraskelsen, sier Gotmar Rustad.

Men det skjønte de det var, da Arnfinn Lien på nyåpnede Myklegard ringte til Gotmar utpå sensommeren 1993 og sa de hadde noen bussgrupper innom kafeen, som kunne tenke seg litt underholdning. Med det var de skikkelig i gang.

Etter hvert måtte Gotmar hyre også Peter og Anders Kippersund som skuespillere. Senere kom Anders Brøntveit, Yngve Sørlie og Tore Tollan inn. Nå veksler Gotmar med Tore Tollan. Men han har selv spilt over halvparten av de snart 6.000 forestillingene.

Litt alvor også

Mesteparten av «En akevisitt» er lett komedie. Men enhver medalje har to sider, og Gotmar Rustad legger også vekt på alvoret bakenom i en sekvens. Da er det agitatoren som fører ordet, og med ett er det dørgende alvor.

– Da blir det brått knappenålsstille, sier Gotmar.

– Og jeg har vel sagt at hvis noen ler akkurat da, skal jeg slutte.

Men han har ikke tenkt å la det skje.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke