22. aug
Fikk 100.000 dollar fra anonym giver: Tidligere operasjef Bjørn Simensen har for andre gang søkt staten om penger til en ærespris i Kirsten Flagstads navn. Nå har en sponsor (som ønsker å forbli anonym) sikret prispengene første æresprisutdeling.Foto: Jens Erik Jensrud
 
Sponsor ga 830.000 kr
Forrige uke ba Bjørn Simensen staten nok en gang om penger til en ærespris i Kirsten Flagstads navn. Nå har en anonym sponsor donert 100.000 dollar og dermed sikret årets utdeling.

Publisert: 21.apr.2016 06:09
Oppdatert: 21.apr.2016 06:32

Forrige uke skrev Dagens Næringsliv og Hamar Arbeiderblad om at tidligere operasjef Bjørn Simensen, forlegger Jon Otterbeck, filmprodusent Stein-Roger Bull og Oddvar Gundersen har sendt en søknad til Kulturdepartementet om drøyt 800.000 kroner annethvert år til en ærespris i operasanger Kirsten Flagstads navn.

– Det vil være riktig av den norske stat å gjøre dette for å gjenopprette skaden etter den svertekampanje mot Kirsten Flagstad som myndighetene sto bak etter krigen, uttalte Simensen til DN.

«En internasjonal ærespris i Kirsten Flagstads navn, som den første kvinne, vil være en unik markering i det internasjonale samfunn», heter det i søknaden.

Full pott fra anonym giver

– Vi har fått finansiert den første prisen på 100.000 dollar (tilsvarende drøyt 830.000 kroner), forteller Simensen til HA.

– Det skjedde ganske nylig. Jeg kan ikke si hvem det er, men bevilgningen har funnet sted. Det er en sponsor som står bak hele summen, sier Simensen, og bekrefter at årets æresprisutdeling dermed er godt i havn.

– Det er gledelig at det er folk som skjønner hvor viktig det er at Flagstad endelig kan reises opp på nivået hun hører hjemme.

Første forsøk feilet

Dette er andre gangen Simensen ber staten om penger til dette formålet. I god tid før Kirsten Flagstad-jubileet skulle feires i 2013, lanserte Simensen kongstanken om at Norge burde hedre sin største operastjerne gjennom tidene med en minnepris til dagens største operastjerne, Plácido Domingo. Prisen burde være på 2,5 millioner kroner, og deles ut under en stor jubileumsfest i Den Norske Opera. I tolvte time satte Kulturdepartementet foten ned, og prosjektet ble skrinlagt. Takket være den anonyme sponsoren har derimot æresprisprosjektet fått en realt spark i riktig retning.

– Erfaringsmessig vet jeg at den politiske behandlingen tar tid, men nå trenger ikke den å være klar før i 2018, sier Simensen, og forteller at detaljene rundt årets prisutdeling slippes i mai.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke