19. aug
Stadig flere leser bøker. FOTO: SCANPIX.
 
Stadig flere leser bøker
Oslo/Bergen (NTB-Kjell Sletta): Mer enn hver fjerde nordmann setter seg ned og leser i en bok daglig, ifølge Norsk Mediebarometer fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Publisert: 20.mar.2012 14:00
Oppdatert: -

Mens andelen av befolkningen som leser papiraviser daglig har gått ned fra 84 prosent i 1997 til 63 prosent i 2011, har andelen som sier de leser bøker en gjennomsnittsdag økt fra 17 til 27 prosent i samme tidsrom. I 2010 var tallet 24 prosent.
Andelen boklesere har ikke vært høyere de siste 20 årene, skriver SSB i sin årlige undersøkelse Norsk Mediebarometer. Der kartlegger byrået hvor mye tid vi bruker på de ulike mediene.

Stort boktilbud

- Vi merker at interessen for bøker er stor. Det henger sammen med at vi har et unikt tilbud av ulike typer bøker her i Norge, sier direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.
Onsdag var bokbransjen samlet til seminar om behovet for en boklov i Norge, og Stensen ser de gode lesertallene i sammenheng med at politikerne hittil har tatt gode beslutninger når det gjelder omsetningen av bøker.
- Det er ikke noen selvfølge at vi har et så stort mangfold i et land som Norge med et så lite marked, sier Stensen som ønsker at politikerne skal vedta en boklov som sikrer mangfoldet.
Hun slår fast at boka lever i beste velgående ved siden av internett. Og hun ser ikke e-boken som noen trussel:
- Jeg tror ebøker vil bidra til mer lesing. Det viktige er ikke om folk leser e-bok eller på papir, men at de fortsetter å leser mye, sier direktøren i Bokhandlerforeningen.

Internett videre fram

Bruken av internett øker fortsatt. Fra 2010 til 2011 økte antallet som var på nettet daglig fra 77 til 80 prosent.
Tallene fra SSB viser at 93 prosent har PC og 92 prosent har tilgang til internett hjemme. 83 prosent av oss har bredbånd hjemme. Tallene lå 1 prosentpoeng høyere i 2010 enn i 2011, noe som tyder på at nesten alle som ønsker å knytte seg til den elektroniske verden har gjort det.
I løpet av en gjennomsnittsuke i 2011 hadde 61 prosent av befolkningen brukt internett til banktjenester, varekjøp eller lignende, 48 prosent hadde sett på film, TV eller videoklipp, og 51 prosent hadde vært innom et nettsamfunn.

Flere leser avis på nett

Nedgangen i avislesing var ubetydelig i fjor, fra 64 prosent i 2010 til 63 prosent i fjor. Over tid viser tallene fra byrået hvordan lesevanene har endret seg fra papir til nett.
I 2001 svarte 78 prosent at de leste en papiravis daglig. Bare 10 prosent leste nettavis. I fjor var tallet 63 prosent for papiravisen mens 48 prosent leser nettavis daglig.
De som holder fast ved papiravisen, leser også stadig mer nettaviser. I 2001 svarte 69 prosent at de bare leste papiravis. I fjor var tallet sunket til 32 prosent. Samtidig økte tallet på dem som bare leser aviser på nett fra 2 til 16 prosent i tiårsperioden.

Fire av fem ser TV

Andelen som ser på TV en gjennomsnittsdag, har holdt seg nokså stabil de siste årene.
I 2011 var tallet 81 prosent mot 82 prosent året før. I gjennomsnitt så vi 2 timer 37 minutter på TV daglig i fjor. Det var en økning på 4 minutter fra 2010.
Andelen som hører på radio i løpet av en dag gikk ned fra 56 til 55 prosent fra 2010 til 2011. Vi brukte 1 time og 26 minutter per døgn på radiolytting i 2011, 5 minutter mer enn i 2010. (©NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke