24. aug
HYLLES: Fem dager fylt med poesi blir det når de hittil største Rolf Jacobsen-dagene skjer.
 
Stadig større
Verdens første nordiske poesifestival har tiårsjubileum.

Publisert: 08.mar.2017 07:53
Oppdatert: 08.mar.2017 08:26

Det feires med den største festivalen i de ti årene den har eksistert. Bredere sammensatt har den heller aldri vært. Og den har aldri tatt hele byen inn i seg på samme måten som i år.

Det er ikke slik at det vil bli lest dikt på hvert hjørne i Hamar i løpet av de neste fem dagene. Men ser en på antall arrangementssteder, er det stor spredning. Hamar Teater er hovedarena, med tre ulike spillesteder. Men det skjer også ting på Høgskolen, Gravdahl, biblioteket, på festivalkontoret i Strandgata 51, på Vinyl& Kaffe, i Kunstbanken, på Røhnesalen, i Hamar domkirke, i kulturhuset – både på klubbscenen og multisalen, pluss en tur til Blaarud. Samt en byvandring i Rolf Jacobsens by.

Og tar du bussen, oppdager du at det er blitt årlig tradisjon at når mars kommer, henger det diktplakater i bussene i Hedmark. Årets dikt er skrevet av Øyvind Berg og opplegget er et samarbeid mellom Nordisk poesifestival, Hamar bibliotek og Hedmark Trafikk. «Hensikten er å formidle dikt utenfor vanlige arenaer for poesiformidling, og å gi folk i Hedmark en felles leseopplevelse», sier festivalens daglige leder Hanne Lillebo. Og det har alltid vært en av oppgavene for festivalen å forsøke å trekke diktopplevelsen ut av lukkede rom. I hvert fall er det blitt veldig mange rom det skjer i.

Dessuten gir festivalen også i år sitt bidrag til å sikre rekrutteringen. Skriveverksted for ungdomsskoleelever og åpen poesiscene skal bidra til det. Dessuten er det mulig å låne en lyriker; det skjer både på Katta og på Ringsaker videregående skole, og Ted Martin Granlund er klar til å ta med seg poeter på tur med Poesi-bilen, for å kjøre dit publikum er. Ted er også en av Hedmarks lyrikere som deltar på årets festival, sammen med Frank Eriksen og Helene Guåker. Det vi si at vi er ikke i flertall, men er godt representert der eliten samles.

Dessuten har hamarsinger og hedmarkinger utviklet seg til et drivende godt lyrikkpublikum. Det er på ingen måte gitt at en såpass smal festival skal kunne treffe et såpass stort publikum som denne festivalen gjør i Hamar. I løpet av ti år har vi virkelig begynt å venne oss til den. Det er jammen fint den er her igjen!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke