17. aug
Bursdagsfeiring: Jan Erik Vold (t.h.) sammen med programleder Tore Stenersen.
 
Startet med bursdagsfest
Husker du at Rolf Jacobsen sto på 40. plass for By og bygdelista til kommunevalget i 1991?

Publisert: 08.mar.2017 21:51
Oppdatert: 09.mar.2017 07:05

Det er det kanskje ikke så mange som husker, så Einar Busterud benyttet anledningen til å minne om det da Rolf Jacobsen-dagene ble åpnet med bursdagsfeiring onsdag kveld.

Og ikke bare var det Rolf Jacobsens 110-årsdag som skulle feires, men også Venneforeningens 20-årsdag, og Jacobsen-dagenes 10-årsdag. Ikke rart at de om lag 100 stolene i festsalen i Hamar Teater var fylt av Jacobsen-venner som fikk oppleve en bursdagsfeiring med både Jan Erik Vold og duoen Wenche Medbøe og Amund Maarud.

Vår Mann

– Vi synes Rolf Jacobsen er vår, men syntes han at han var en av oss?

Spørsmålet ble stilt av Einar Busterud i hans åpningstale.

– Følte han seg knyttet til Hamar? Eller opplevde han Hamar som en tvangstrøye og en begrensning?

For å finne ut av det, bega Busterud seg ut på leting etter Hamar i Jacobsens diktning. Og han fant i hvert fall fort igjen toget og jernbanelina og det som ikke ennå var vestre trasé. Men hva mer står det om Hamar hos ham? Ikke mye, konstaterte Busterud, men derimot står det mye om hva han så fra Hamar.

– Han beskrev ikke stedet der han satt, men hva han så derfra, påpekte Busterud, og dermed blir Hamar enda viktigere for Jacobsen enn en gjerne tror.

Smertepunktet

Jan Erik Vold tok i sitt kåseri for seg andre sider av Jacobsens liv, blant annet det han kaller «smertepunktet» hans, som gikk på hans virksomhet som nazi-redaktør under krigen.

– Andre verdenskrig var hans største prøvelse, sa Vold. Og han mente Jacobsen var ubetenksom da han senere prøvde å fortie det. – For det lå alltid og ulmet, og for oss var det noe vi undret oss over.

Bør gjentas

På festivalen i 2015 framførte Wenche Medbøe og Amund Maarud Jacobsen-konserten «Kjente jeg deg? sammen med Toralv Maurstad. Det var ved den anledning at VGs anmelder etter sin Hamar-utflukt anbefalte Riksteatret å sende forestillingen rundt til hele landet. Det skjedde ikke, men onsdagskveldens gjenhør med noen av høydepunktene viste nok at den fortsatt kan gjentas – ofte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke